Hlavní obsah

Den otevřených dveří a oslavy 100. výročí Československa v Moravskoslezské vědecké knihovně

Novinky, Marcela Stehlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní přestřižení pásky rekonstruované půjčovny, vernisáž výstavy, exkurze do běžně nepřístupných prostor a půlroční registraci zdarma pro nové čtenáře - to vše připravila Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě na 27. října od 14 hodin pro své návštěvníky.

Foto: Marcela Stehlíková
Článek

Oslavy začnou předáním rekonstruované půjčovny čtenářům, přičemž slavnostního přestřižení pásky se zúčastní významné osobnosti regionu. Autorkou návrhu rekonstrukce je Ing. arch. Eva Špačková. V rámci programu bude promítnut krátký časosběrný snímek, který přiblíží průběh rekonstrukce.

Překvapením pro čtenáře bude kromě zcela nového designu celého prostoru také instalace pětimetrového dřevěného reliéfu Lumíra Čmerdy nazvaného Svět vědy / Kniha – zdroj poznání, který byl v roce 1975 vyrobený přímo pro vědeckou knihovnu a dosud nebyl umístěn ve veřejných prostorách.

Součástí oslav bude také vernisáž výstavy Prvorepublikové knihovnictví. Dobové materiály z období první republiky seznamují s významnými osobnostmi knihovnictví regionu, s provozem knihoven a dalšími zajímavostmi. Výstavu připravili pracovníci Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě a Knihovny města Ostravy.

V tento den budou mít návštěvníci jedinečnou příležitost vidět tuto výstavu v ucelené podobě. Následně bude jedna její polovina instalována v prostorách Knihovny města Ostravy a druhá ve vědecké knihovně. V prosinci si knihovny výstavy vymění. Projekt finančně podpořilo statutární město Ostrava.

Pro zájemce jsou připraveny exkurze do běžně nepřístupných prostor knihovny, jako je například sklad s fondem čítajícím více než 100 000 knih. Knihovna si připravila navíc dárek pro nové čtenáře, a tím je půlroční registrace zdarma, pokud se přijdou zaregistrovat v sobotu 27. října v průběhu běžného sobotního provozu nebo v rámci návštěvy odpoledních oslav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám