Hlavní obsah

Den otců znamená na zámku Loučeň volný vstup pro táty a hrátky s Igráčkem

Novinky, Ivana Kvasnicová

Zámek Loučeň přichází v neděli 16. června s oslavou Dne otců. Tátům nabízí volný vstup do areálu, pivo zdarma pro 100 nejrychlejších otců a především velkou hru na povolání v zámeckém parku s nesmrtelnou postavičkou Igráčka.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Podle dochovaných pramenů tradici oslavy otců založila Američanka Sonora Smart Doddová, která chtěla ocenit úsilí, s nímž se o ni a další čtyři sourozence staral její ovdovělý tatínek.

Úplně první oslava Dne otců se konala v americkém městečku Spokane ve státě Washington 19. června 1910, v den narozenin Sonořina otce. První oslava Dne otců tak byla spíše soukromá ale popularita svátku rychle rostla až se  v roce 1966 díky prezidentovi Lyndonu Johnsonovi stala třetí červnová neděle oficiálně Dnem otců.

Na světě se slaví  ve velké většině zemí třetí neděli v červnu. V mnoha latinskoamerických zemích, Itálii, Portugalsku, Španělsku se Den otců slaví tradičně na den sv. Josefa 19. března.

Tradice slavení Dne otců je živá především v Americe. I v Česku se našlo již pár průkopníků, mezi něž patří i zámek Loučeň, kde si spolu s většinou míst v Evropě připomenete Den otců v neděli 16. června.

„K svátku se obvykle dávají dárky. Těmi našimi jsou vstup zdarma do zámeckých labyrintů pro všechny otce, pivo zadarmo pro první stovku příchozích tátů a především velká hra s Igráčky v zámeckém parku, které by se měli zúčastnit hlavně tátové,“ informovala Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň.

Při jednotlivých disciplínách si budou moci tátové vyzkoušet pár povolání, o kterých určitě snili jako kluci: v soutěžních úkolech se tak mohou postupně proměnit v popeláře, hasiče, kominíky, nebo zahradníky.

„A jako dospělí chlapi určitě uvítají i to, že se během soutěže potkají se zdravotní sestřičkou, nebo kuchařkou,“ dodal manažer zámku Loučeň Jiří Senohrábek.

Při soutěžích půjde často o interakci tatínka a jeho dítěte. Některé úkoly budou ale určeny výhradně pro tatínky, kteří se tak budou moci nechat vzácně unášet pozůstatky své klukovské duše. S poštákem si vyzkouší trojskok s těžkou pošťáckou brašnou, pod dohledem dopravního policisty si zajezdí. Průvodčí jim svěří do rukou oblíbené štípací kleštičky. A konečně s píšťalou výpravčího tátové poměří kapacitu svých plic.

V komorní expozici zámku se zároveň ten den otevírá výstava Fenomén Igráček, která představí nejen tuto oblíbenou pohyblivou figurku s náčiním v mnoha profesních variacích, ale také stavebnici Roto.

„Loučeňský den otců dovolí tátům spáchat beztrestně po hezky dlouhém čase, kdy jsou společností nuceni krotit svoji spontánnost, zase pár klukovin. A tyhle klukoviny je navíc nebudou nic stát,“ shrnul ve dvou větách výhody loučeňského Dne otců Jiří Senohrábek.

Reklama

Výběr článků

Načítám