Hlavní obsah

Den ostravských dopraváků nabídl bohatý program včetně ukázek zásahu policie a hasičů

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den ostravských dopraváků připravil Dopravní podnik Ostrava na sobotu 7. září. Pro DPO jsou důležitá data 1894 a 1949. V roce 1894 začala v Ostravě působit městská hromadná doprava a v roce 1949 byl založen Dopravní podnik Ostrava.

Foto: Josef Zajíc

Dopravní podnik Ostrava, areál dílen Martinov, DEN Ostravských dopraváků

Článek

Tyto důležité mezníky si Dopravní podnik Ostrava 125 let od vzniku MHD a 70 let založení Dopravního podniku Ostrava připomněl tím, že pro veřejnost připravil zmíněný Den ostravský dopraváků.

Oslava se konala v areálu dílen Martinov. Byla zahájena v 9.00 hodin představením partnerů, kteří se na oslavách podíleli. Poté na podiu vystoupili klauni z Balonkova. Po celou dobu probíhaly jízdy různými vozidly Dopravního podniku, a to buď uvnitř areálu, ale také vně areálu na delších tratích.

Návštěvníkům se představily nejstarší tramvaje, které jezdily již v roce 1919, stejně tak i mladší tramvaje. Představil se rovněž nejstarší autobus a také trolejbus, který vyjel jako první na tratě a linky městské hromadné dopravy Dopravního podniku Ostrava.

Okolo poledne představil Daniel Morys, generální ředitel DP Ostrava, spojení s nadačním fondem Křídlení a byla vyhlášena Tyrkysová sbírka, kdy v termu 25.- 27. listopadu budou v dopravních prostředcích jezdit dobrovolníci, kteří budou vysvětlovat, co Křídlení nadační fond je.

Nadační fond Křídlení vznikl 21. října 2014. Účelem je podpora neziskového sektoru.

Další informace na: www.kridleni.cz

Návštěvníků se představila i členka správní rady nadace Křídlení Lucie Houthoofdtová, která návštěvníkům vysvětlila spolupráci s DPO a pozvala je do tak zvané Tyrkysové zóny. Tyrkysová barva je barvou DPO a také uvedeného nadačního fondu. Návštěvníky také pozdravil primátor města Ostravy Tomáš Macura.

Kromě historických jízd a ukázek nejmodernějších tramvají, autobusů a trolejbusů probíhal také doprovodný program.

Odpoledne se diváci seznámili se zásahem Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, který přijel k uhašení hořícího auta. Následovala ukázka Policie České republiky. Policisté provedli rychlé zastavení auta s člověkem, který se dopustil zločinu. Diváci také viděli ukázku výcviku psů Městské policie Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám