Hlavní obsah
Původní JZD bylo kompletně zrekonstruováno a přeměnilo se ve stylovou architekturu. Na Dnu francouzského masného skotu měly svůj prostor i děti. Foto: Klára Vaňková

Den francouzského masného skotu hostila Farma Pojedy

Den francouzkého masného skotu na Farmě Pojedy v okrese Nymburk přivítal hojný počet účastníků a představil nová francouzská plemena, o něž se tak rozšířil počet oficiálně uznaných masných plemen v České republice.

Původní JZD bylo kompletně zrekonstruováno a přeměnilo se ve stylovou architekturu. Na Dnu francouzského masného skotu měly svůj prostor i děti. Foto: Klára Vaňková
Den francouzského masného skotu hostila Farma Pojedy

Na Farmu Pojedy (nedaleko Rožďalovic) patřící Jiřímu Petersikovi zavítalo 22. září téměř 1500 návštěvníků z České republiky i ze Slovenska. Mezi návštěvníky byli také studenti středních zemědělských škol z Benešova a Lanškrouna.

Den francouzského masného skotu se v Pojedech konal poprvé a svou přítomností ho podpořil jak Český svaz chovatelů masného skotu, tak zástupci z Ministerstva zemědělství. Akce u příležitosti uznání dvou nových plemen, dosud v České republice nezastoupených – Aubrac a Parthenaise, se zúčastnili rovněž francouzští zástupci plemenných knih.

Slavnostním křtem šlechtitelských programů masných plemen Aubrac a Parthenaisem se počet oficiálně uznaných masných plemen v České republice rozšířil na 14. Vedle křtu plemenných knih byla na programu prohlídka ustájených zvířat: Casconne, Limousine a v Čechách zatím nezastoupených masných plemen – Bazadaise, Rouge des Pres (Maine-Anjou), Vosgiene a Brune d’Andorra.

Nepochybně velmi atraktivní byla pro návštěvníky možnost ochutnat speciality prezentující místní masnou produkci plemene Gasconne. Na výběr byly steaky, guláš, pečená žebra, dršťková polévka či hovězí klobásky. Příprava steaků probíhala přímo za asistence francouzských kuchařů. Pro dokonalost chuti pak Cat ering Lucerna k masům nabídl salsy, chutney či jeřabiny.

Na své si zde ovšem přišli milovníci nejen masných výrobků díky Štefanovu pekařství z Orlicka a Lahůdkářství Paukert s bohatou nabídkou sýrů, kterou ještě dále rozšířily ovčí sýry z nedaleké farmy Košík paní Dagmar Havlové. Vše bylo možné zapít Postřižinským pivem z Pivovaru Nymburk či kvalitním francouzským vínem od firmy Vin de France.

Na Dni francouzského masného skotu probíhal i prodej dobytka, přičemž na výběr bylo z 200 kusů plemen Limousine a Gasconne. Návštěvníci mohli také zavítat na stánky firem, které se na akci prezentovaly, či si osobně vyzkoušet vystavenou techniku.

Snad se na této úspěšné akci sejdeme v tak hojném počtu opět za rok.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků