Hlavní obsah

Děčínská zoologická zahrada se raduje z prvního odchovu ohroženého lemura

Novinky, Vratislav Konečný

Zdravá dvojčata ohroženého druhu se narodila 6. března, v děčínské zoo jde o prvochov. Pracovníci zahrady porod raději tajili, nebyli si jisti, zda nenastanou komplikace. "Mláďata se mají čile k světu,“ informovala mluvčí zoo Alena Houšková.

Foto: zoo Děčín

Párek lemurů vari červený

Článek

Samice porodila mláďata do budky, kterou mají zvířata k dispozici ve vnitřní expozici. Vari jsou totiž jedni z mála lemurů, kteří své potomky hned od narození nenosí na těle, v přírodě samice přivádí na svět jedno až dvě mláďata buď v dutině stromu, nebo v hnízdě spleteném z větví a listí v korunách stromů. Pokud je potřeba, matka přenáší mláďata v tlamě za krk až několik dní po narození. Teprve když jsou několik týdnů stará, naučí se šplhat matce po těle.

Březost lemuřích samic trvá v rozmezí od 120 do 140 dnů. Dlouhou dobu zoo měla jen dva samce, vloni se podařilo domluvit, že sestaví chovný pár. Jednoho ze samců umístili k soukromému chovateli a na začátku listopadu z polské Wroclawi dovezli šestiletou samici. Zvířata se ihned po spojení intenzivně pářila.

"Sedli" si

"Spojení bylo úspěšné bylo, zvlášť když se mláďata narodila pouhé čtyři měsíce po příchodu samice do naší zoo,“ doplnil vrchní chovatel Petr Haberland.

Hlasití primáti

Lemuři patří k nejhlasitějším zvířatům Zoo Děčín, jméno lemur vzniklo ze starořímského označení pro duchy „lemures“. Jméno jim dali Francouzi, kteří na Madagaskaru přistáli a uslyšeli jejich naříkavé plačtivé hlasy. Přírodovědec Carl Linné později tento název kodifikoval a označení pro tato zvířata se vžila ve většině světových jazyků.

Vari červený váží kolem 3,3 až 3,5 kilogramu a dorůstá délky asi jeden a půl metru, skoro dvě třetiny měří ocas. Endemicky se vyskytuje na severovýchodě Madagaskaru. Živí se převážně ovocem, nektarem a pylem, v období sucha, kdy je potravy málo pojídá i listy a semena. Žije ve větších tlupách.

Reklama

Výběr článků

Načítám