Hlavní obsah

Deambulatorium otevře na Bulovce své brány v březnu

Novinky, Martin Šalek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průběhu března nabídne pražská Nemocnice na Bulovce pacientům i návštěvníkům nemocnice novou stálou galerii s názvem „deambulatorium“. Slovo deambulatorium v překladu z latiny znamená „galerie, krytá chodba“.

Foto: Martin Šalek

Nová galerie by se měla otvírat 21.3.2013

Článek

Tím je také předurčeno umístění nové galerie, která se stane součástí podzemní nemocnice, resp. její vstupní chodby. Galerie by měla ročně nabídnout čtyři umělce, takže jedna výstava by trvala zhruba 3 měsíce. Premiéru v deambulatoriu obstará český akademický malíř Lubomír Typlt.

„Nemocnice má jasně danou funkci – léčit a uzdravovat. Zároveň je ale nemocnice i velmi specifické prostředí, v mnoha ohledech ne nepodobné městu či obci. Tak jako ve městě bydlíme či do něj jezdíme na návštěvy za známými a příbuznými, podobný pohled se dá uplatnit i pro areál nemocnice. Aby se lidé ve městě či obci cítili dobře a mohli realizovat své zájmy a potřeby, kromě bydlení očekávají od měst a obcí také funkce stravovací, volnočasové, historické, vzdělávací nebo právě kulturní. Stejným urbanistickým přístupem se řídí i Nemocnice Na Bulovce,“ vysvětlil svůj postoj ředitel nemocnice MUDr. Petr Zajíc, MBA.

I proto dnes v areálu nemocnice najdete drobnou architekturu (pamětní desky, sochy), literární a kulturní projekty (poezii a fotografie na lavičkách, výstavy), knihovnu, atd.

Autor první výstavy v deambulatoriu:

Lubomír Typlt (nar. 6. června 1975, Jilemnice), český malíř, který v současné době žije střídavě v Berlíně a v Praze. Jeho malířské dílo je příznačné svou formální syrovostí a obsahovou surovostí. Rozvíjí svůj mýtus o lidském jedinci pomocí malířských prostředků: vytříbené kresebnosti i absurdních prostorových objektů. S oblibou používá techniku kvaše, které mu propojí výrazové přechody mezi kresbou a malbou a jsou charakteristické spontánností, gestickou živostí a formální vytříbeností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám