Hlavní obsah

David Lagercrantz, autor pokračování fenomenální krimi Milenium, přijede do Prahy

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severské krimi se stalo pojmem, zvláště v Evropě, jeho oblibu má hlavně „na svědomí“ zesnulý švédský spisovatel Stieg Larsson svou trilogií Milenium, u nás ji vydal Host.

Foto: archiv Host Brno, Magnus Liam Karlsson
Článek

Autor se bohužel nedočkal veleúspěšného zfilmování, pokračování příběhu se po letech ujal novinář David Lagercrantz. Kniha Dívka v pavoučí síti je čtvrtým dílem Milenia, autorovy obavy, jak čtenáři příběh přijmou, byly značné, leč úspěch je velký, krimi má švih, graduje a čtenáře chytí.

Děj se posunul do současnosti, technika letí závratným tempem, takže hackeřina a internet jsou podstatnými fenomény skvěle napsané detektivky. Hodně je tu zvýrazněna Lisbeth Salanderová, punkerka s dost zběsilou povahou.

Lagercrantz nenavazuje otrocky na Larssenovo dílo, jde svou cestou, přitom kolem obou hlavních postav staví pavoučí síť brilantního příběhu.

Larssenovy romány se prodaly v miliónových nákladech po celém světě, český prodej dosáhl 400 tisíc.

Českému nakladateli se podařilo vydat román 27. srpna, kdy zároveň vyšel v 25 zemích s nákladem 2,7 miliónu výtisků.

Trilogie vyšla v nakladatelství Host Brno pod názvy Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda.

David Lagercrantz bude mít autogramiádu spojenou s besedou ve středu 23. září v 17. hodin v paláci Luxor na Václavském náměstí 41.

Reklama

Výběr článků

Načítám