Hlavní obsah

Dášenka je nový premiérový titul v ostravském Divadle loutek

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hlavní scéně Divadla loutek Ostrava je v pátek 27. ledna od 17 hodin na programu premiéra nové inscenace Dášenka v režii Marka Zákosteleckého. Jedná se o svéráznou adaptaci oblíbené dětské knihy Dášenka čili život štěněte spisovatele Karla Čapka, kterou napsal v roce 1933.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 27.1.2017 Dášenka v Divadle loutek Ostrava. Premiéra v 17,00 hodin. Co nám to přišlo ??? Zleva Martin Legerski, Aleš Petrič, Lukáš Červenka .

Článek

V jevištní adaptaci, kterou napsali Karel František Tománek a Marek Zákostelecký, je veselou, poetickou formou dětem předvedeno, co musí člověk udělat pro to, aby se stal členem psí smečky.

Tedy, velmi brzo vstávat, jít venčit, dát štěněti "napapat", vykoupat, osušit, podrbat, chodit na procházky, házet aport, sbírat do sáčku hovínka a podobné celodenní úkony, kterých je tolik, že na vlastní činnost už není čas.

To vše předvedou tři kamarádi v podání herců Divadla loutek Ostrava Lukáše Červenky, Aleše Petriče a Martina Legerského, kterým právě v okamžiku, kdy chtějí jít na kuželky, někdo dá před dveře balík, v něm je bílá chlupatá kulička. Je živá, kňučí, chce pít a také spinkat.

Jak se o štěňátko postarat, to dětem předvedou v hodinovém představení, za pomocí rad "matky přírody". Pomohou čtyři písničky a tři psí pohádky. Vše zvládnou a Dášenka, protože takové ji dali jméno, vyroste a stane se s ní dospělý pes.   

Marek Zákostelecký se kromě režie ujal také scénografie, kostýmů a loutek. Scénu ladil červenobíle s černými akcenty a kostýmy jsou inspirované módou první republiky, stejně jako hudba Matěje Kroupy v podání kapely Foxtrotterier Band, ve které bravurně hrají Vladimíra Kravková, Lenka Pokorná Macharáčková, Edita Bandyová, Eva Štěpandová a Ondřej Beseda.

Dášenka je vhodná pro děti od pěti let a všechny malé i velké milovníky pejsků. Po páteční premiéře následuje první repríza v neděli 29. ledna.

Kromě lednové inscenace Dášenky chystá, pod dramaturgickým vedením Daniely Jirmanové, Divadlo loutek Ostrava ve zbytku sezóny 2016/2017 další dvě premiéry. 

V březnu to bude divadelní verze knihy Ivy Procházkové Středa nám chutná a před koncem sezóny pohádka pro děti od tří let s názvem Jak šlo vejce na vandr v režii uměleckého šéfa DLO Václava Klemense.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám