Hlavní obsah

Darujte krev ještě před odjezdem na dovolenou, vyzývá šumperská transfúzní služba

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Osmadvacetidenní karanténa čeká na všechny dárce, kteří se chystají na dovolenou v Evropě a po návratu chtějí darovat krev a plazmu. Příčinou je virus západonilské horečky, kterou na člověka přenáší bodnutím vybrané druhy komárů. Transfúzní služba Agel v Šumperku proto apeluje na zájemce, aby dárcovství krve ani plazmy neodkládali.

Foto: archiv Agel

Čtyřtýdenní vyloučení z dárcovství snižuje riziko šíření viru krví, ale spolu s dalšími sezónními překážkami oddaluje získávání stále chybějící krve.

Článek

Dočasné vyřazení se týká dárců, kteří navštíví typické dovolenkové destinace jako Turecko, Řecko a Bulharsko, ale i těch, kdo například pobývají ve vnitrozemí Chorvatska či Slovinska.

„Každého dárce i prvodárce se u při telefonickém objednání termínu odběru ptáme, zda pobýval nebo plánuje pobyt v rizikových státech. Pokud ano, zavedeme si informaci do systému a po dobu karantény ho k odběrům nezveme. Dbáme také na informování dárců i prvodárců, proto máme upozornění umístěno na našich webových stránkách a na Facebooku,“ popisuje zavedená opatření MUDr. Mária Hanáčková z Transfúzní služby Agel Šumperk.

Takto musí zdravotníci postupovat až do konce října v případě osmnácti států uvedených v pokynech Ministerstva zdravotnictví ČR. Nakažení komáři však mohou zaútočit i v tuzemsku, nejrizikovější jsou stojaté vody a tůně.

Čtyřtýdenní vyloučení z dárcovství snižuje riziko šíření viru krví, ale spolu s dalšími sezónními překážkami oddaluje získávání stále chybějící krve i prvodárců.

„V letním období se k odběru přihlašuje menší počet dárců, často kvůli přisátému klíštěti. Šíříme maximální osvětu, aby dárci přišli k odběru ideálně ještě před pobytem v přírodě a v zahraničí. Stačí jen splňovat podmínky dárce a předem se na odběr krve či plazmy objednat,“ doporučuje Hanáčková a odkazuje na webové stránky Transfúzní služby Agel Šumperk, kde lidé najdou všechny pokyny i doporučení, ale také aktuální informace o omezeních pro dárce a stavech krve.

Permanentní je nedostatek krevních skupin s RH faktorem negativním, především krevní skupiny 0-.

Zájemci o darování krve či plazmy se mohou na Transfúzní službu AGEL Šumperk objednávat telefonicky na čísle 724 612 674 nebo emailem na adrese evidence.spk@tsl.agel.cz.

Přiveď dárce

Stávající i nové dárce v Šumperku motivují k odběrům krve i plazmy celoročně, a to akcí „Přiveď dárce“ nabádající k šíření dárcovství.

„Každý již registrovaný dárce, který přijde darovat krev či plazmu a přivede s sebou alespoň jednoho nového dárce, získá jako poděkování dárek v podobě praktického deštníku,” doplnila lékařka.

Současně při každém odběru dárci podle ní dostávají nálepku „I já jsem dárcem“, aby si ji mohli kamkoliv libovolně nalepit a šířit osvětu dál. Hanáčková doplňuje, že každého dárce bezpochyby nejvíc odmění pocit záchrany jiného lidského života.

Bezplatné dárcovství krve zahrnuje také lékařské vyšetření, možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů.

Reklama

Výběr článků

Načítám