Hlavní obsah

Dárců nám hojně přibývá, řekla starostka Přepych Zdeňka Seidelová o sbírce na záchranu varhan

Novinky, Dana Ehlová

Úspěch projektu generální opravy secesních varhan v Husově sboru v Dobrušce a hlavně rychlost, s jakou byl realizován, vyvolaly nejen nadšení mezi odborníky a hudební veřejností, ale především se staly impulsem k záchraně dalších královských nástrojů na Rychnovsku.

Foto: Dana Ehlová

Dvoumanuálový nástroj pocházející z dílny Amanda Hanische z Rychnova nad Kněžnou, postavený v roce 1872 má velkou naději na záchranu.

Článek

Prvním příkladem jsou Přepychy, kde díky starostce Zdeňce Seidelové není nikdy od slov k činům příliš daleko, a tak šanci na záchranu mají také varhany v kostele sv. Prokopa.

Pro seznámení s královským nástrojem použijme část stanoviska varhanáře Ivana Boka z Krnova, kterému byla oprava svěřena: „Jedná se o dvoumanuálový nástroj pocházející z dílny Amanda Hanische z Rychnova nad Kněžnou. Byl postaven v roce 1872 a působí na svou dobu konzervativně. Konzervativnost se týká především koncepce varhan, jejich rozvržení do dvou skříní, systému mechaniky a měchové soustavy, což je dnes chápáno jako klad.”

O Amandu Hanischovi (1812 - 1894) sám Ivan Bok prohlásil: „Byl stavitelem, který navázal na tradici rychnovského varhanářství a udržel si vysokou prestiž. Patřil k jedněm z posledních mistrů klasického řemesla, které v druhé polovině devatenáctého století ustoupilo průmyslové výrobě varhan.”

Ze záznamu na dvířkách tzv. ventilové komory vyplývá, že varhany prodělaly poslední větší opravu v roce 1982 od varhanářů Jana a Maxe Kubátových a Bohumila Žloutka. Do té doby byly dochovány všechny jejich původní díly. Důvodem této opravy byl nejspíše havarijní stav zapříčiněný červotočem.

Současný stav nástroje si vyžaduje opravu velkého rozsahu, na níž je třeba shromáždit tři čtvrtě miliónu korun. Přestože Přepychy mají zhruba 630 obyvatel, věří vedení obce i římskokatolické farnosti, že budou úspěšní.

Příkladem jde jak obec, jejíž zastupitelstvo schválilo dar ve výši 60 tisíc korun, tak osobně i Zdeňka Seidelová, která na sbírkové konto poukázala úctyhodných 30 tisíc korun. Dalšími donátory se stali návštěvníci vánočního koncertu Štěpánských koledníků v kostele sv. Prokopa. Výtěžek z dobrovolného vstupného totiž dosáhl krásných 24 095 korun.

Přepyšští převzali osvědčený model z Husova sboru v Dobrušce. Ve spolupráci se spolkem PROVARHANY, který mezitím vznikl a vzal si tzv. pod křídla koordinaci varhanního dění v širokém regionu, připravují benefiční koncert houslisty Jaroslava Svěceného v rámci Noci kostelů dne 10. června a vyhlásili také adopci varhanních píšťal. Z celkového počtu 666 píšťal jich svého zachránce má už dvacet šest. 

„Dárců nám hojně přibývá,“ sdělila s uspokojením Zdeňka Seidelová a prozradila, že na opravu varhan je shromážděno již 150 tisíc korun. Velmi přitom ocenila, že se zapojují také místní spolky, např. ProPřepychy.

První dárci v nejbližší době obdrží grafický děkovný list se siluetou kostela sv. Prokopa.        

Reklama

Výběr článků

Načítám