Hlavní obsah

Dárci krve z Valašska převzali ocenění

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmdesát dobrovolných dárců krve z celého Valašska převzalo ve Vsetíně bronzové, stříbrné a zlaté Janského plakety a Zlaté kříže Českého červeného kříže 3. třídy. Počet oceněných dárců se ve Vsetíně stále zvyšuje. Letos jich bylo ve všech kategoriích více než sto sedmdesát.

Foto: Lenka Plačková
Článek

Za 10, 20, 40 a 80 bezpříspěvkových odběrů přišli dárcům poděkovat kromě zástupců Českého červeného kříže také starosta Vsetína Jiří Růžička, ředitelka Vsetínské nemocnice Věra Prousková, primářka hematologicko-transfuzního oddělení Jana Pelková a další zdravotníci.

„Všem dárcům bych chtěla poděkovat, velmi si vážím jejich ničím nenahraditelné pomoci při záchraně lidských životů a zdraví. Vsetínská nemocnice v posledních letech upravila a doplnila zázemí čekárny pro dárce krve, aby se u nás cítili příjemně, a věřím, i podle příjemné atmosféry dnešní akce, tomu tak skutečně je,” dodala ředitelka Vsetínské nemocnice Ing. Věra Prousková.

V roce 2017 bylo realizováno více než dva tisíce sedm set odběrů, krev a plazmu darovalo 1356 lidí. I nadále je však zapotřebí registr dárců doplňovat a omlazovat. Zvyšuje se poptávka po krvi a především krevní plazmě.

„Vážně zranění, popálení pacienti, lidé s poruchami obranyschopnosti i nemocní s onkologickou diagnózou. Ti všichni potřebují při léčbě krevní plazmu,” zdůraznila Jana Sklářová ze vsetínské pobočky Českého červeného kříže.

Mezi oceněnými Zlatým křížem ČČK 3. třídy za osmdesát bezpříspěvkových odběrů byla i Antonie Zádilská ze Vsetína. Krev poprvé darovala v šestadvaceti letech a dodnes propaguje dárcovství i mezi svými známými. „Všem říkám, ať se darovat krev nebojí. Součástí odběrů jsou i vyšetření, takže je zdravotní stav pořád pod kontrolou. To je velký bonus,” dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám