Hlavní obsah

Dar z nebe, kterému postavili Vodní dům 

Novinky, Vratislav Konečný

Voda je základ života, padá z nebe a zase se tam koloběhem přírodních zákonů vrací. Když je jí nedostatek, příroda hyne suchem, nadbytek zase záplavami. Bez vody to zkrátka nejde, ale pochopit její zákonitosti je docela složité. Ve Vodním domě u vodní nádrže Švihov známé jako Želivka se vše dozvíte.

Foto: Vratislav Konečný

Vodní dům

Článek

Švihov je největší vodárenskou nádrží střední Evropy. Vodou zásobuje přes půl milionu pražských domácností a dalších měst. Právě zde vzniklo vzdělávací centrum, aby si návštěvníci uvědomili, co pro nás voda znamená. Nápad vznikl u ochránců přírody ve Vlašimi někdy v roce 2008, stavba obložená hadcovými kameny je částečně zapuštěna do terénu.

S vodou se setkáte již v podlouhlém nádvoří, které je plné herních prvků, což samozřejmě láká hlavně děti. Ale i dospělí se nežinýrují si zatočit různými hejblaty, která pomáhají přepravě vody.

To, co se ze učí na základce, je tu názorně předvedeno, síla vody, principy elektráren, koloběh vody, ale i život pod hladinou. Proto sem jezdí na exkurze školy, ale i školky, v horkých dnech je tu možnost osvěžení tou nejčistší vodou.

Chuť vody má mnoho variací

Dozvíte se tu, že voda nechutná všude stejně, různě voní, podle toho, v jakou horninou prochází, také, že je různě měkká nebo tvrdá.

Velké nádrže uvnitř domu jsou plné živočichů, ale i neviditelných organismů potřebných k životu. Ty můžete na rozdíl od ryb, raků a dalších spatřit pod mikroskopem.

Vodní dům má připraveny různé výukové programy, nejen pro základky, ale i pro střední školy, kdy se provádějí rozbory vody, dozvědí se o krajinotvorbě, o udržení vody u nás.

Protože jsme „střechou Evropy“, voda od nás odtéká do moří. Proto je důležitá funkce rybníků, což už věděli lidé ve středověku. Proto se ji snažíme zadržet pomocí přehrad, mokřadů…

Ve Vodním domě se o nebeském daru dozvíte vše.

Reklama

Výběr článků

Načítám