Hlavní obsah

Dánská architektka Tina Saaby představí v Brně kodaňskou architekturu

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V barokním sále Místodržitelského paláce Moravské galerie v Brně, Moravské náměstí 1a, se 30. března uskuteční přednáška s následující besedou o architektuře Kodaně. Zájemce s problematikou seznámí dánská architektka Tina Saaby.

Foto: Jiří Smutný

Barokní sál Místodržitelského paláce

Článek

Tina Saaby je od roku 2010 hlavní architektkou dánské metropole a dlouhodobě uznávanou evropskou odbornicí na plánování měst. Pohovoří o tom, že jednou z hlavních architektonických a urbanistických strategií rozvoje Kodaně je přívětivost pro život.

Oficiální strategie upřednostňuje život ve městě před městským prostorem a městský prostor před budovami. V posledních deseti letech byl v Kodani kladen důraz na rozvoj městského života a na lidský rozměr, který je klíčový pro rozvoj a udržitelnost města.

Saaby radí politiků a pracovníkům městské správy a inspiruje je. V Brně má navíc zvláštní poslání. Město Brno hodlá zřídit Kancelář architekta města a Saaby byla jmenována jedenáctou členkou výběrové komise, která bude vybírat ředitele tohoto úřadu.

Přednáška s besedou se koná ve středu 30. března v 18.30 hodin v barokním sále v 1. patře Místodržitelského paláce. Vstup je zdarma a tlumočení je zajištěno.

Reklama

Výběr článků

Načítám