Hlavní obsah

Dámy na úklid čeká odpoledne zaměřené na zdraví

Novinky, Pavel Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zdravé odpoledne na pražské Letné zažijí v úterý 16. srpna dámy na úklid. Nebudou chybět cviky pro zdravá záda. Pétanque a badminton doplní názorné předvedení a rady, jak správně předcházet rakovině prsu.

Foto: Pavel Kašpar

Dámy na úklid si odpočinou od povinností, čeká je den zaměřený na zdraví.

Článek

Součástí Zdravého odpoledne na Letné bude i názorný seminář s vyškolenými slečnami z iniciativy Ruce na prsa, které ženy naučí samovyšetření prsu a poradí, co vše vůbec mohou udělat pro prevenci rakoviny. „Chceme dát dámám na úklid něco navíc a zdraví je to, co by mělo být vždy na prvním místě,“ vysvětluje důvody uskutečnění i propojení s projektem na preventivní vyšetření, Robert Vojáček z webu lidskasila.cz. 

Sportovně nadaná fyzioterapeutka ukáže ženám cviky pro zdravá záda a na děti čeká zábavný program. „Naučíme se jednoduché cviky nenáročné na prostor a vybavení, vhodné pro prevenci nebo odstranění bolestí zad, které jsou způsobené náročností práce. Dlouhodobým jednostranným přetěžováním vzniká svalová dysbalance, díky níž dochází k bolestem. Jednotlivé cviky jsem vybrala přímo na míru, za cílem kompenzace činností, které dámy vykonávají během úklidu. Bez bolesti jde vše lépe,“ komentuje fyzioterapeutka Jitka Patríková.

V České republice jsou podle neziskové organizace Dialog Jessenius dva miliony žen ve věku 20 až 45 let, které ještě nemají nárok na pravidelné vyšetření hrazené zdravotní pojišťovnou, přesto je rakovina prsu ohrožuje. Každým rokem přibývá 7 000 nových případů a tento karcinom je dokonce nejčastější formou rakoviny u žen u nás. 

„Už bezmála tři roky ukazujeme ženám, jak se starat o zdraví svých prsou pomocí samovyšetření a preventivních prohlídek u lékaře. Těší nás obrovský zájem a množství otázek, se kterými se v rámci iniciativy Ruce na prsa setkáváme, zejména pak zodpovědný přístup společností," říká Michaela Tůmová, ředitelka neziskové organizace Dialog Jessenius a organizátora osvěty Ruce na prsa.

Reklama

Výběr článků

Načítám