Hlavní obsah

Dámské trio Café Baret zahraje v Polici nad Metují

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 11. února od 20 hodin vystoupí v BB kavárně v sousedství Muzea papírových modelů v Polici nad Metují kapela Café Baret.

Foto: Martina Váňová
Článek

Café Baret je dámské trio, v jehož repertoáru se objevují hlavně francouzské písně, zpívané kdysi v zákoutích přístavních čtvrtí, putykách, kavárnách a vinárnách.

Tento výběr nemůže nikoho z posluchačů překvapit, když si uvědomí, že zpěvačka a harmonikářka Jessika pochází z Toronta a vyrůstala ve frankofonním Québecu. I díky tomu se její zpěv trochu vymyká klasické představě francouzské písně, protože v něm zaznívá kanadská francouzština, nebo, jak sama říká, „francouzština zpoza oceánu“.

Repertoár je žánrově doplněn slovenskými, cikánskými, židovskými nebo francouzskými lidovými písněmi. Zvuk Café Baret, kromě základního nástrojového vybavení - heligonka, klavír a basa, doplňuje v poslední době kytara či flétna. Díky tomu vzniká jedinečné aranžmá, které dokáže stejně dát vyniknout zpěvu Jessiky, jako si vystačí samo o sobě v instrumentální podobě.

Vyvážený repertoár nabízí návštěvníků nevšední zážitek. V záplavě anglicky zpívaných písní, zní francouzština - i když „zpoza oceánu“ - velice svěže a čistě.

Sama Jessika v minulém roce získala na Festivalu polsko-české písně v Kudowě-Zdrój získala 3. cenu. Jako sólistka nejčastěji vystupuje na Náchodsku a v Praze, ale v poslední době čím dál častěji „zajíždí“ se svou hudbou do Polska a na Slovensko.

Vstupné je dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám