Hlavní obsah

Dakarské odpoledne ve Valašském Meziříčí

Novinky, Ondřej Smolka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 8. března se Valašské Meziříčí stane místem jedinečného setkání se scénáristou, kameramanem a režisérem populárního cestopisného seriálu České televize Na cestě Jaroslavem Jindrou. Akce začne v 15 hodin na Náměstí ve Valašském Meziříčí, kde budou vystaveny dakarské závodní speciály.

Foto: Jaroslav Jindra

Dakar 2014

Článek

Nejprve bude od 15. hodiny na Náměstí ve Valašském Meziříčí vystavena závodní technika, která zápolila s náročným terénem Rallye Dakar.

„Závodní automobily budou zpřístupněny, takže zakusíte stísněný pocit v kabině závodních trucků, na vlastní oči prozkoumáte jejich technologickou vyspělost a takřka všemi smysly nasajete dech beroucí atmosféru těchto speciálů,“ pozval Jaroslav Jindra.

Zhruba od sedmnácté hodiny se celý program přesune do prostor kina Svět. Zde mohou návštěvníci shlédnout výstavu fotografií z několika ročníků Rallye Dakar, včetně zlomového přesunu „Dakaru“ z původního afrického kolbiště na Sahaře do neméně náročného terénu Jižní Ameriky.

O hodinu později začne moderovaný program v sále kina Svět, kde valašskomeziříčský rodák přiblíží práci kameramana a tvůrce dokumentárních filmů a poutavým způsobem popíše, jaké to je vidět více než sto zemí světa hledáčkem kamery a fotoaparátu. Jeho vzácnými hosty budou Martin Kolomý, Ivan Jakeš, Marek Spáčil, Tomáš Tomeček, Oldřich Bražina a další hvězdní účastníci Rallye Dakar. Svou účast na zahájení slíbili také Karel a Aleš Lopraisovi.

Na své povídání naváže dvěma hodinovými dokumenty ze Sahara El Chott rally v Tunisku a Rallye Dakar v Jižní Americe. „Uvidíte chvíle závodnického štěstí i pekelnou smůlu, dramatické záběry z trati i fascinující přírodu. Oba dokumenty okoření peprný slovník závodníků. Oba filmy sice nenabízí monumentální helikoptérové záběry ani záplavu střihových triků, přesto vás uchvátí svou syrovou upřímností a přirozeností bez kašírovaných scén,“ prozradil Jindra. 

Film Rváči získal v roce 2012 Zvláštní cenu poroty na Mezinárodním festivalu outdoorových filmů. Diagnóza Dakar je naproti tomu historicky prvním filmem o Rallye Dakar natočeným v nepředstavitelně těžkých podmínkách jednočlenným štábem na motocyklu.

Přestávka mezi filmy bude náležet přátelskému posezení se závodníky a účastníky Rallye Dakar, z nichž mnozí hájili české barvy ještě v saharských dunách Afriky. Od těchto závodnických legend uslyšíte jaké to je trávit téměř tři týdny v závodním autě, co na „Dakaru“ milují, co je žene k slzám, co je jejich motivací, prostě – jaké to je mít v chorobopisu diagnózu „Dakar“.

Prostor samozřejmě dostanou také dotazy účastníků v hledišti. Akce bude ukončena autogramiádou, takže si kromě skvělého zážitku a vzpomínky na příjemně strávený sobotní podvečer mohou všichni odnést také hezký suvenýr na památku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám