Hlavní obsah

Cyklus benefičních koncertů v Přepychách ozdobí svým uměním houslista Pavel Šporcl

Novinky, Dana Ehlová

V Přepychách na Rychnovsku pokračuje v pátek 14. září posluchačsky velice oblíbený cyklus benefičních koncertů. Tentokrát se v kostele sv. Prokopa představí další výrazná individualita hudební scény - houslista Pavel Šporcl.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Houslista Pavel Šporcl vystoupí 14. září v kostele sv. Prokopa v Přepychách.

Článek

Po Jaroslavu Svěceném, Václavu Hudečkovi a Josefu Špačkovi bude Pavel Šporcl již čtvrtým uznávaným a vyhledávaným houslistou, který v Přepychách vystoupí.

Pavel Šporcl patří k nejvýraznějším osobnostem současné generace houslistů. Studoval na pražské konzervatoři a hudební fakultě AMU ve třídě prof. Václava Snítila a v letech 1991–1996 v USA. Nejprve na Jižní metodistické universitě v Dallasu u Eduarda Schmiedera, pak na Brooklyn College u Itzhaka Perlmana a Masaa Kawasakiho. Ve studiu pokračoval na Juilliard School u pedagogické legendy Dorothy DeLay. Zúčastnil se také několika seminářů a mistrovských kurzů u Isaaka Sterna, Pinchase Zukermana a Idy Haendelové.

Je nositelem mnoha významných cen – laureátem mezinárodní soutěže Pražské jaro (1997), Ceny Společnosti Bohuslava Martinů (1996), vítězem soutěže Holland Music Session World Tour Competition (1993), po níž následovalo světové turné (Amsterdam, New York, Los Angeles), laureátem soutěže ARD Mnichov (1992).

Pavel Šporcl vystupuje na koncertech nejen v Evropě (Německo, Rakousko, Velká Británie, Holandsko, Itálie, Španělsko), ale i v USA, Kanadě a Japonsku.

Jeho nahrávky se těší velké přízni ze strany posluchačů i kritiky, většina alb získala titul Platinová deska. Vedle klasické hudby koncertuje a nahrává i jiné žánry. S cikánskou kapelou odehrál přes 270 vystoupení po celém světě. Na koncertních pódiích se setkal s K. Gottem, E. Pilarovou, V. Dykem, E. Farnou, T. Černochovou, kapelou Kryštof i Hradišťanem.

Je také patronem festivalu Hudba Znojmo a Uměleckým ředitelem festivalu Kociánovo Ústí.

Program koncertu:

J. S. Bach – Ciaccona z Partity pro sólové housle č. 2 d moll

E. Ysaye – Sonáta pro sólové housle č. 4 e moll op. 27

N. Paganini – 24 Caprices pro sólové housle (výběr)

P. Šporcl – Kde domov můj (virtuózní variace pro sólové housle)

N. Milstein – Paganiniana

Cyklus benefičních koncertů, jejichž výtěžek je věnován na sbírkové konto určené na financování nového zvonu sv. Jiří, pořádá obec Přepychy a spolek ProPřepychy za finanční podpory Královéhradeckého kraje.

Benefiční koncert Pavla Šporcla v Přepychách začíná v 18 hodin. Vstupné je dobrovolné.   

Reklama

Výběr článků

Načítám