Hlavní obsah

Cyklotrialové hry mládeže budou na programu v hanácké metropoli

Novinky, Radek Janka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pestrý program má na závěr týdne připravený olomoucké Centrum Semafor. Páteční odpoledne je vyhrazené závodu koloběžek a šlapacích aut, následuje noční jízda městem na in-linových bruslích. V sobotu 26. dubna bude areál patřit cyklotrialu - ve 12 hodin zde začínají Cyklotrialové hry mládeže.

Foto: Radek Janka

Cyklotrial, biketrial

Článek

Biketrial a cyklotrial - dva sporty, které běžným divákům splývají do jednoho, podobně jako například šerm fleretem a šavlí. Stejná jsou kola, stejné jsou překážky i základní pravidla.

Rozdíl mezi biketrialem a cyklotrialem vysvětluje trenér olomouckého oddílu Luděk Valenta: „Biketrial dává přednost spíše přírodním tratím a jezdcům dovoluje dotýkat se překážek pedálem, trestné body se dávají jen za dotek země nohou. Oproti tomu cyklotrial se dnes jezdí především na umělých překážkách a trestný bod je nejen za šlápnutí nohou, ale i za dotek pedálem nebo ližinou. Jinak jsou ale obě disciplíny prakticky totožné.”

Po letech, kdy se v České republice téměř výhradně závodilo podle biketrialových pravidel, se na sportovní scénu postupně vrací cyklotrialové soutěže. Před dvěma roky se podařilo zorganizovat první celorepublikový seriál včetně mistrovství republiky v dospělých kategoriích, letos se k nim přidává seriál pro jezdce do patnácti let pod názvem Cyklotrialové hry mládeže.

Ty letos tvoří čtyři soutěže. Po olomouckém zahájení následují v květnu Žďár nad Sázavou, pak Říčany u Prahy a nakonec podzimní finále v Havířově. Pořadatelem úvodního podniku je Biketrial klub Olomouc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám