Hlavní obsah

Cyklistické naděje budou o víkendu ve Zlíně závodit o tituly mistrů Evropy

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu bude Zlín patřit cyklistice. Pojede se zde Mistrovství Evropy v silniční cyklistice do 23 let. Cyklistické naděje budou závodit ve čtyřech kategoriích, muži i ženy pojedou juniorskou kategorii a hlavní závod do 23 let. Organizátoři očekávají účast 500 závodníků z 39 zemí Evropy.

Foto: UEC

Logo mistrovství.

Článek

„Závod se pojede v centru Zlína. Šampionát pro mladé cyklistické naděje z evropského kontinentu se uskuteční za výrazné podpory Magistrátu města Zlína a Zlínského kraje,“ informoval tiskový mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Start a cíl závodu je umístěn na Štefánikově ulici před novou budovou Univerzity Tomáše Bati, kde bude i sídlo a zázemí významného sportovního podniku – kanceláře UEC, pořadatele, rozhodčích, V.I. P. a tiskové středisko,“ řekl mluvčí zlínských organizátorů Roman Ordelt.

„Velmi atraktivní bude pro fanoušky centrum Zlína. Hned po startu čeká cyklisty obrovský kopec na zrádných kostkách. I cílová rovinka po Štefánikově ulici, která bude mít bezmála tři kilometry, splňuje parametry světových soutěží,“ uvedl Marián Štětina, prezident evropského šampionátu cyklistických nadějí.

V sobotu 14. července vyjedou na trať před polednem nejdříve juniorky a odpoledne ženy do 23 let. V neděli 15. července nastoupí na start dopoledne junioři a šampionát vyvrcholí odpoledne hlavním závodem mužů do 23 let.

Pořadatelé připravili pro silniční závod jednotlivců náročný okruh v délce 10,308 km s převýšením 315 metrů, který vede přes místní části Kudlova a Jaroslavic. Na cyklisty čeká obtížný okruh se stoupáním na kostkách k bývalému Domu umění, poté náročné stoupání na Kudlov a pak obtížný sjezd z Jaroslavic do Zlína.

„Náročnost silnic ve Zlíně a blízkém okolí je mimořádná. Podařilo se nám najít okruh, který bude svou náročností asi nejtěžší v historii evropských šampionátů. V hlavní kategorii se pojede čtrnáct kol, celkové převýšení bude okolo čtyř tisíc metrů, což je srovnatelné s prestižními závody na Giro d´Italia nebo Tour de France,“ řekl Marián Štětina.

„Pokud pořadatelsky uspějeme, láká nás uspořádat v příštím roce závod Visegradské čtyřky a možná v roce 2020 i společný česko-slovenský šampionát, což by byl zároveň kvalifikační závod na letní olympiádu v Tokiu. Ve Zlíně by mohly startovat hvězdy světové cyklistiky Peter Sagan, Roman Kreuziger, Zdeněk Štybar a další,“ prohlásil Vladislav Hamrla, jednatel Agentury H production, která má zlínskou část šampionátu organizačně na starosti.

Pořadatelé velmi dbají na bezpečnost. „Z Barum Rally známe, jak důležitá pro diváky i závodníky. Cyklisté po sjezdu z Jaroslavic zamíří do centra města, které uzavřeme. Okruh je však veden tak, aby nebylo úplně ochromeno centrum Zlína kvůli průjezdnosti městské hromadné dopravy a složek IZS,“ vysvětlil Hamrla.

„Po oba víkendové dny bude úplně uzavřena komunikace na Kudlově i v Jaroslavicích. Uzavírka začne v sobotu v 10.00 hodin a skončí v 18.00 hodin. V neděli bude uzavřena už od 8.00 hodin, znovu otevřena bude v 17.30 hodin,“ zdůraznila policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Policisté budou celý víkend dohlížet na bezpečnost provozu a informovat řidiče o objízdných trasách. V pohotovosti budou také strážníci Městské policie Zlín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám