Hlavní obsah

Curleři Brna dál vládnou domácím soutěžím, nejlepšími curlerkami hráčky pražské Aritmy

Novinky, Pavel Winkelbauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finálový turnaj uzavřel další ročník Mistrovství České republiky v curlingu. Českými šampióny se už po osmé v řadě stali curleři 1. CK Sem Tam Brno. Ženskou část mistrovství zaslouženě opanovaly hráčky pražského týmu Aritma 3.

Foto: Pavel Winkelbauer

Už tradiční obrázek MČR v curlingu - tým 1. CK Sem Tam Brno s pohárem pro národní šampióny

Článek

Absolutismus curlerů Brna pokračuje

Do mužského finále se jako první kvalifikovali hráči 1. CK Sem Tam Brno. Tým, jenž ovládl sedm předchozích ročníků republikového mistrovství, stvrdil v prosinci trvalý růst herní kvality třetím místem na Mistrovství Evropy.

Finálovými vyzývateli Brňanů se stali hráči pražského Dionu X, kteří v dramatickém semifinále přešli přes tradičního finalistu, mužstvo Kolibris 1. Loňští vicemistři se tak letos musí spokojit s bronzem.

Finále už bylo plně v režii favoritů. Brněnský tým, hrající ve složení Jiří Snítil, Martin Snítil, Jindřich Kitzberger, Marek Vydra a benjamínek Jakub Bareš, se mohl radovat ze zisku osmého titulu v řadě. Soupeře přehrál ve dvou zápasech 5:4 a 9:1.

Počet bodovaných kamenů však klame. Podle pozápasového komentáře Jiřího Snítila, skipa Brňanů, měli staronoví šampióni více pod kontrolou průběh prvního zápasu. Naopak v úvodních endech odvety si Dion X nachystal několik nadějných situací. Nebýt následných nepřesností, průběh zápasu by byl vyrovnaný.

Nešťastnou tečku za druhým duelem napsal v závěru šestého endu jeden z hráčů Dionu X. Při dometání vlastního kamene na nejlepší pozici v cílových kruzích klopýtl a upadl do dráhy jedoucího kamene. Kámen musel být odstraněn ze hry a náskok Brna vzrostl na rozdíl osmi bodů. Vzápětí hráči Dionu X sportovně uznali porážku. Stříbrná medaile představuje pro tento perspektivní tým vynikající výsledek.

 Aritma 3 se vrací po dvou letech na curlingový trůn

V ženské kategorii se z titulu radoval tým Aritma 3 v obsazení Anna Kubešková, Tereza Plíšková, Klára Svatoňová a Veronika Herdová. Když v závěru základní části mistrovského turnaje podlehla dobře našlápnutá Aritma 3 nejdříve Savoně H a následně i Zbraslavi W, mohlo se zdát, že družstvu kolem kapitánky Anny Kubeškové dochází dech. Ve vyřazovací části však hráčky Aritmy 3 dokázaly, že mají dost sil pro rozhodující boje. V sobotním semifinále vrátily Savoně H porážku ze základní části, a pak už jim v cestě za titulem mistryň republiky stála jen Zbraslav W.

Zbraslavanky, které letos obhajovaly loňský titul, získaný však ještě pod hlavičkou klubu Dion, nedokázaly soupeřkám vnutit svůj styl hry. V obou finálových kláních se potýkaly s nepřesnostmi a nedařilo se jim odhadovat rychlost svých kamenů. Zbraslavské skipce Lindě Klímové navíc tentokrát nevycházela koncovka, a tak nedokázala využívat ani ojedinělé chyby ve hře Aritmy.

Curlerky Aritmy 3 smazaly své rivalky v poměru 9:3 a 9:5. Po třech letech se tak Aritma 3 vrací na pomyslný curlingový trůn.

Bronzový bonus pro český curling

Na pódiové umístění v MČR letos nedosáhly loňské vicemistryně, tým Savona M. Útěchou pro hráčky Savony M však je velký úspěch Zuzany Hájkové, jedné z tradičních opor tohoto týmu. V čase vrcholícího republikového šampionátu vybojovala po boku Tomáše Paula pro Českou republiku bronzové medaile na Mistrovství světa v curlingu smíšených dvojic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám