Hlavní obsah

Cukrové slavnosti na zámku Loučeň

Novinky, Ivana Kvasnicová

V sobotu 1. října se na zámku Loučeň pořádá oslava bílého zlata, které už od roku 1831 zajišťuje prosperitu kraje. Na programu jsou také pohádky, hry i malý kvíz.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Letos již podruhé se konají Cukrové slavnosti na zámku Loučeň - na programu budou 1. října od 11 hodin. Toto tzv. bílé zlato už od roku 1831 zajišťuje prosperitu kraje v okolí Loučeně na Nymbursku.

Mají být připomínkou loučeňských knížat jako zakladatelů českého cukrovarnictví v roce, kdy si připomínáme 180. výročí založení cukrovaru v nedaleké Dobrovici. „Jsem velmi rád, že se z této akce stala po loňské premiéře společná tradice,“ řekl manažer zámku Loučeň Jiří Senohrábek.

Cukrové slavnosti  jsou spojeny s cukrovými sladkostmi. V tomto duchu byl také sestaven celý program. Na odpoledne jsou připraveny dvě pohádky. „Ve 14 hodin zažije jedna mladá cukrářka starosti s Cukrovým Tintilimintili. Pokud chcete vědět, co se za tímto tajemným názvem skrývá, dozvíte se to jedině zhlédnutím pohádky. A v 15.30 se bude v amfiteátru hrát dětská klasika – totiž pohádka O perníkové chaloupce,“ informovala Noemi Koukolová, koordinátorka slavností na zámku Loučeň.

Připravena je i řada soutěží, např. o stavbu nejvyšší věže z cukrových kostek. „Cílem bude postavit co nejkrásnější a nejvyšší stavby. Materiálu je díky dobrovickému cukrovaru dost, kostkový cukr počítáme na desítky kil,“ tvrdí Jiří Senohrábek. Na cukrovém jarmarečku si můžete u některého ze stánků vybrat z nabízených sladkostí.

Také prohlídky zámku ve 13, 14 a 15.30 hodin budou pro návštěvníky oslazeny čokoládou i setkáním potomky zámeckého knížecího páru.

Pestrý program chystají v rámci Cukrových slavností také v dobrovickém muzeu.  „Doporučujeme v sobotu spojit návštěvu zámku Loučeň s návštěvou jen deset kilometrů vzdáleného Muzea cukrovarnictví. Uděláte si tak dohromady jeden celodenní, obzvlášť sladký rodinný výlet,“ doporučil loučeňský manažer Jiří Senohrábek.

Reklama

Výběr článků

Načítám