Hlavní obsah

Čtyři stovky lidí si užily Den pro přírodu na hradě v Malenovicích

Novinky, Michaela Mitáčková

Celodenní program plný nejrůznějších aktivit, her, soutěží či výukových programů si na hradě v Malenovicích v pátek 10. června užily čtyři stovky návštěvníků. Na děti na jednotlivých stanovištích čekala řada zajímavých úkolů, hádanek, znalostních kvízů nebo nejrůznější tvořivé dílničky a workshopy.

Foto: Michaela Mitáčková

Hrad Malenovice nabídl zázemí pro nejrůznější aktivity.

Článek

Návštěvníci si prohlédli i interiéry hradu a hájenky, kde se mimo jiné koná i výstavy Na skle malované.

Akci organizovalo sdružení Líska ve spolupráci s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně. „Během dopoledne na program zavítaly děti z mateřských a základních škol ze Zlínského kraje. Pracovníci ekocenter a dalších organizací věnujících se především environmentální výchově pro ně připravily bohatý progra a interaktivní stanoviště, v nichž si děti prověřily nebo rozšířily nejen své znalosti a dovednosti, ale také se třeba učily starým řemeslům či tradicím,“ řekla jedna z organizátorek dne Iva Koutná z Lísky.

Na stanovišti spolku Skřítek z Holešova si děti i dospělí například namleli mouku vlastní silou a z ní si pak upekli na ohni placku. Ve stánku Vzdělávacího a informačního centra Bílé Karpatyzase poznávali původ jídel, které máme na talíři, nebo si vyzkoušeli dojení krávy. Během celého mohli návštěvníci obdivovat i živá zvířata – především dravce ze Stanice ochrany fauny z Hluku.

Na nádvoří vyrostl malý řemeslný jarmark. V areálu hradu ochutnali dospělí také kávu z fairtradové kavárny. Zazněla také hudba, děti si vyzkoušely bubnování na africké bubny djembe a zahrály si na různé další hudební nástroje z přírodních materiálů.

Záštitu nad akcí převzal náměstek hejtmana Zlínského kraje Ivan Mařák, který se akce osobně zúčastnil. Program navštívil také krajský radní Petr Navrátil, poslanec Parlamentu České republiky Petr Kořenek a celá řada dalších významných hostů.

Reklama

Výběr článků

Načítám