Hlavní obsah

Čtyři slavní výtvarníci si dali sraz v předvánoční Vídni

Novinky, Dana Ehlová

Čtyři ikony výtvarného umění - Joan Miró, Henri Toulouse-Lautrec, Diego Velázquez a Alberto Giacometti – si letos na podzim daly (alespoň pomyslně) sraz ve Vídni a dokonce se rozhodly strávit v metropoli Rakouska letošní Vánoce i Nový rok.

Foto: Dana Ehlová

Kunsthistorisches Museum představuje monografickou výstavu jednoho z nejvýznamnějších španělských malířů, mistra portrétní malby Diega Velázqueze.

Článek

Pozvání Bank Austria Kunstforum Wien "přijal" Henri de Toulouse-Lautrec a dokumentuje zde svoji "cestu k moderně". Znalci jistě ocení fakt, že se jedná o první komplexní retrospektivu tohoto malíře v Rakousku a že pro účely výstavy zapůjčily obrazy, kresby, grafické listy a plakáty významné světové instituce.

Impulsem pro vznik a uvedení expozice je 150. výročí narození malíře (1864-1901), které si letos připomínáme. Vídeňské galapředstavení tvorby tohoto Francouze zaznamenává umělcovu vývojovou cestu od počátků pod vlivem impresionistů a postimpresionistů až k svébytnému malířskému stylu.

Zopakujme si, že Toulouse-Lautrec pocházel z významného šlechtického rodu, od dětství trpěl zdravotními potížemi pocházejícími s největší pravděpodobností z příbuzných genů rodičů. Přes malý vzrůst a fyzické vady, jež ovlivnily jeho psychiku, se v Paříži stal známou postavou kabaretů a tančíren, nebylo mu cizí prostředí lidí na okraji společnosti. I když vedl bouřlivý život, stíhal tvořit - mezi nejznámější díla patří plakáty z prostředí Montmartru, které ve Vídni samozřejmě nechybí.

Další významný umělec nás čeká v Albertině. Je to slavný surrealista Joan Miró, současník Salvadora Dalího či Pabla Picassa, pocházející z Katalánska, který po sobě zanechal velmi rozsáhlé a osobité dílo.

Jeho obrazy, sochy nebo keramika jsou plné snů a tajemství, opakují se na nich hvězdy, komety, hmyz, ptáci a samozřejmě ženy. Joan Miró (1893-1983) patří k nejpopulárnějším umělcům minulého století a výstava představuje celou stovku obrazů, kreseb a objektů, jejichž společným znakem je lehkost a spontánnost. Převážnou část svých děl věnoval Miró v roce 1975 milované Barceloně. 

Kunsthistorisches Museum představuje, a to zcela poprvé v německy mluvících zemích, monografickou výstavu jednoho z nejvýznamnějších španělských malířů, mistra portrétní malby Diega Velázqueze. "Domácí" bohatou sbírku doplnily zápůjčky ze sbírek mnoha renomovaných galerií a odborníci tvrdí, že se jedná o jednu z hlavních událostí této vídeňské výstavní sezóny.

Kromě slavných portrétů členů královského dvora návštěvník vidí obrazy s náboženskými, mytologickými či historickými náměty. K vrcholům výstavy patří určitě nejslavnější ženský akt Venušina toaleta.

Diego Velázguez (1599-1660), rodák ze španělské Sevilly, byl dvorním malířem krále Filipa IV a proslavil se především portréty. Vedle členů královské rodiny se věnoval třeba princezně Margaritě Terese, kterou poprvé zachytil na plátno v jejích dvou letech a pak ještě mnohokrát.

A až se zde nasytíte katalánským mistrem, můžete pokračovat v prohlídkách pokladů nevyčíslitelné ceny ve více než padesáti sálech a čtyř kilometrů chodeb.

Poslední upoutávka patří Alberto Giacomettimu (1901-1966) a jeho expozici v Leopold Museum, nazvané Průkopník avantgardy. Tento Švýcar se proslavil unikátním stylem při vyobrazení lidských postav a právě surrealistické plastiky, pocházející z 30. - 40. let tvoří základ výstavy. A navíc, zrovna zde si lze však prohlédnout i největší sbírku obrazů Egona Schieleho na světě.

Věřte, že díky těmto velikánům se může návštěva předvánoční Vídně proměnit v jeden obrovský umělecký zážitek.     

Reklama

Výběr článků

Načítám