Hlavní obsah

Čtvrtá česká parkinsoniáda 2011

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní sportovní hry nemocných Parkinsonovou nemocí se konaly v Dubňanech na Slovácku.

Foto: Táňa Pikartová

Soutěže na České parkinsoniádě jsou také zábavné. Snaha být dobrý a nejlepší provází každého ze soutěžících.

Článek

Česká republika hostila mezinárodní sportovní hry nemocných Parkinsonovou nemocí, které organizuje Klub parkinsoniků Slovácko v Dubňanech, ve sportovním areálu Želva.

Do dějiště IV. České parkinsoniády zamířili sportovci a jejich hosté ze Slovenska, Polska, Rakouska a z celé ČR. „Chceme, aby si nikdo nemyslel, že onemocněním život ztrácí smysl,“ říká Jan Škrkal, šéf organizátorů.

Soutěžními disciplínami byly zápasy ve stolním tenisu, bowlingu, pétanque, v hodu míčem na basketbalový koš, kopu na branku, ve vrhání šipek, házení kroužků na terč.

Soutěžící přijel povzbudit i renomovaný světoznámý silák René Golem Richter.

Parkinsonova choroba je nemoc, související s úbytkem nervových buněk v části mozku, zvané černá substance. Podrobně ji popisoval počátkem 19. století londýnský lékař James Parkinson, po něm získala i jméno. Parkinsoniků, tedy nemocných Parkinsonovou chorobou, ve světě přibývá. Trpěl jí papež Jan Pavel II., nemoc sužovala i některé velmi známé umělce, například španělského malíře Dalího, změnila život například i někdejšímu slovenskému prezidentu Michalu Kováčovi.

„Nechceme se vnucovat, ale když bude veřejnost o starostech i radostech parkinsoniků informována, když je přijme a porozumí jim, bude to prospěšné pro všechny. Ostatně nikde není napsáno, kdo parkinsona v budoucnu potká a komu se vyhne,“ vysvětlil smysl dubňanských mezinárodních parkinsoniád Jan Škrkal.

Reklama

Výběr článků

Načítám