Hlavní obsah

Čtenářům bude nejspíš jméno Jiří Smutný chybět

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po těžké nemoci ve věku 68 let zemřel novinář a publicista Jiří Smutný, jeden z nejpilnějších autorů, přispívajících do rubriky Vaše zprávy z regionů.

Foto: D. Stulír

Jiří Smutný

Článek

Nepatřil k mediálně známým tvářím, náležel spíše k těm, jimž se dříve říkávalo „dělníci pera“. O jejich odchodu z tohoto světa se nekrology většinou nepíší.

Byl členem Syndikátu novinářů, žil v Židlochovicích, působil a publikoval v Brně a v regionu. Ve zpravodajství se uplatnil jako pohotový, přesný novinář s respektem k faktům, dobrý postřeh a smysl pro humor projevil jako fejetonista. V Brněnském deníku Rovnost mu vyšlo několik set fejetonů. Výbor byl vydán knižně pod názvem „Jak mě napadl lední medvěd a jiné fejetony.“ Byl i autorem více publikací vzešlých ze spolupráce v místě, kde žil.

Několik posledních let psal pro Novinky.cz rubriku Vaše zprávy z regionů. V rámci Brna a Jihomoravského kraje byl asi nejpracovitějším autorem. Jeho jméno u článků z nejrůznějších okruhů dění se objevovalo téměř denně (v rubrice jich zveřejnil přes 1300).

Měl široký záběr, svými zprávami se snažil zachytit co nejvíc novinek z Brna a okolí. Dojížděl do města na tiskové konference, když ze zdravotních důvodů nemohl, zpracovával doručované tiskové zprávy. Posledních sedm měsíců byl zcela upoután na lůžko, přesto s pomocí partnerky stále psal a nové texty zasílal. Podle jejích slov říkal, že je to pro něj jediná činnost, kterou má smysl dělat. Jiří Smutný pracoval na článcích ještě týden před 28. zářím, dnem jeho úmrtí. Čest jeho památce!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám