Hlavní obsah

Crazy komedii Někdo to rád horké okořenil sexappeal Marilyn Monroe

Novinky, Robert Rohál

Také tuzemské televizní programy jsou v těchto dnech bohaté nejen na rozmanitý výběr pohádek, ale i snímků, které se zařadily do zlatého fondu filmové klasiky. Jedním z nich je i americký film Někdo to rád horké. Ve čtvrtek 25. prosince jej v repríze uvedl druhý program České televize.

Foto: archiv autora

Božská Marilyn Monroe jako zpěvačka Sugar v komedii Někdo to rád horké.

Článek

Snímek, jehož světová premiéra proběhla před 55 lety, umně míchá žánry - hudební, romantická a situační komedie se tu mísí s parodií na gangsterské filmy, přičemž finálním výsledkem je svižný film, který baví už několik generací.

Hlavními hrdiny podívané, která začíná v Chicagu v roce 1929, jsou dva muzikanti Joe a Jerry. Právě jsou na útěku před bandou gangsterů, protože se ocitli tam, kde neměli, a tak jim nezbývá nic jiného, než se na chvíli ukrýt v ženském přestrojení v dívčím orchestru Sladké Sue odjíždějícím na turné na Floridu.

Už ve vlaku se seznámí se zpěvačkou Sugar Kane Kovalczykovou, do níž se Joe zamiluje, ale sami se brzy stávají terčem pozornosti mužů. Zatímco o Joea alias Josefinu se zajímá mladičký hotelový poslíček Bellhop, na Jerryho alias Dafne se přilepí obstarožní a neodbytný milionář Osgood Felding. Začíná plejáda komických zápletek, záměn, omylů a vtipných dialogů s břitkými narážkami, často řádně dvojsmyslnými.  

Ale nejen na skvělém scénáři (jedním ze spoluautorů byl i samotný režisér Billy Wilder), humoru a výkonech všech protagonistů stojí tento skvělý film, v neposlední míře jej okořenil i sexappeal Marilyn Monroe. Toho si byl vědomý i režisér, který si však cenil i dalších stránek hereččiny osobnosti.

„Velké tajemství Marilyn bylo v tom, že se dokázala divit,” vzpomínal později Billy Wilder. „Proč se lidé na mě tak dívají? Mám snad na zádech nějakou tabulku? Co je na mě tak zvláštního? - Občas sice byl problém ji dostat na natáčení a jednou mi dokonce sdělila, že nemohla najít studio, s nímž už měla deset let smlouvu...!” řekl.

Ale měla kouzlo jako žádná jiná, byla geniální jako komediální herečka s neuvěřitelným smyslem pro dialog i situaci. Dokázala vycítit, zda ta nebo ona scéna je pro film dobrá nebo špatná.

„Ve filmu Někdo to rád horké přichází s ukulele k vlaku, kde stojí Lemmon a Curtis v ženských šatech. Obrátila se na mě a řekla: Billy, tady tě musí něco napadnout, to přece nestačí, že se jen objevím, to přece není žádný výstup. - Celou noc jsem přemýšlel a opravdu jsem našel řešení. Ona prochází kolem vagónu a v té chvíli vychází z lokomotivy pára, přesně na ni. Byla šťastná, spokojená, protože to už byla správná vstupní scéna pro hvězdu jako ona. Protože ona byla hvězdou bez ohledu na to, že vedle ní byli tak výborní herci jako Jack Lemmon a Tony Curtis,” dodal Billy Wilder.

Vedle vtipných situací, dialogů a "nesmrtelných" hlášek stejně jako neodolatelných výkonů hlavních představitelů může ještě i dnes těšit diváky jazzová hudba Adolpha Deutsche respektive písně, které zpívá právě Marilyn Monroe. Díky všem těmto složkám se film stále drží mezi těmi nejpovedenějšími z hollywoodské továrny na sny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám