Hlavní obsah

COVID-19 na jihu Čech v sobotu 18. dubna: pouze 1 nový případ, celkem 159 nemocných, 47 uzdravených

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Jihočeském kraji zaznamenali hygienici za uplynulých 24 hodin pouze jeden nový potvrzený případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Celkový kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak k sobotní 18. hodině v regionu zvýšil na 159. Jeden nový případ byl zachycen na Táborsku.

Foto: Jihočeský kraj
Článek

„Za uplynulých 24 hodin vyšetřily laboratoře v regionu 311 nových suspektních vzorků osob s podezřením na možné onemocnění COVID-19. Pozitivní byl jediný. Šlo o muže ve věkové kategorii 65+ s trvalým bydlištěm na Táborsku. Zdroj nákazy hledáme,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

V porovnání s ostatními kraj z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy s 25,12 nemocnými na 100 tisíc obyvatel k sobotní 18. hodině nadále dlouhodobě udržují pozici regionu s nejnižším výskytem COVID-19 v ČR.

„Dosavadní vývoj u nás v kraji je potěšující, a za to patří dík všem Jihočechům, kteří si vzali dodržování pravidel a ohleduplnost za své. Moc vám děkuji. V dalších dnech se mohou v našich datech objevit dopady velikonočního uvolnění, ale co mne opravdu těší, je fakt, že z dosavadních 2411 pracovníků sociálních služeb, dosud vyšetřených rychlotesty, jsou všichni negativní. To je skvělá zpráva," poznamenala Kotrbová.

K sobotní 18. hodině bylo podle verifikovaných dat KHS na jihu Čech mezi nemocnými 92 žen a 67 mužů. Z celkových 159 nemocných je 40 z Českobudějovicka, 35 ze Strakonicka, 23 z Prachaticka, 22 z Českokrumlovska, 16 z Jindřichohradecka, 15 z Táborska a osm z Písecka.

Mezi nemocnými je osm dětí ve věku do 14 let. Třináct nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, šestadvacet v kategorii od 25 až 34 let, sedmadvacet v kategorii od 35 do 44 let, pětadvacet v kategorii od 45 do 54 let a pětadvacet v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 35 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 8863 osob. V povinné karanténě se stejně jako v pátek nacházelo aktuálně 493 Jihočechů,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS MUDr. Jitka Luňáčková.

Počet repatriantů, kteří se vrátili ze zahraničí zpět do vlasti v rámci hromadných repatriací organizovaných Ministerstvem zahraničí a nyní jsou pod dohledem jihočeských hygieniků, se v sobotu zvýšil o dalších 11 osob na celkových 194. „Stále ale platí, že nákaza byla v minulých dnech prokázána zatím stále jen u jednoho z nich. Všichni směřovali automaticky do nařízené karantény,“ doplnila MUDr. Luňáčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám