Hlavní obsah

COVID-19 na jihu Čech 17. května: Žádní nově pozitivní ani vyléčení

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za uplynulých 24 hodin hygienici na jihu Čech nezaznamenali žádný nově potvrzený případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2 ani nově uzdravené. Všechny klíčové statistické údaje, týkající se onemocnění COVID-19 v regionu, zůstaly i v neděli, až na počty testů, stejné jako v pátek a v sobotu.

Foto: Jihočeský kraj
Článek

Kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 se k nedělní 18 hodině udržel na úterních 180, počet uzdravených a aktuálně pozitivních na pátečních 148 a 26.

„Od sobotního do nedělního večera vyšetřily laboratoře v regionu 49 nových suspektních vzorků. Pozitivní nebyl opět žádný, již pátý den v řadě,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Ze stávajících 26 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno 17 na Prachaticku, čtyři na Českobudějovicku, čtyři na Táborsku a jeden na Jindřichohradecku. Strakonicko, Českokrumlovsko a Písecko hlásí aktuální nulu.

V porovnání s ostatními kraji z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy nadále udržují s 28,09 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k nedělní 18. hodině) pozici regionu s výrazně nejnižším výskytem COVID-19 a vysokým podílem uzdravených. V kraji se již vyléčily více než čtyři pětiny všech nakažených, celkově v republice jsou to asi dvě třetiny.

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 14 516 osob. V povinné karanténě se k nedělní 18. hodině nacházelo aktuálně 176 Jihočechů. Počet vyšetřených samoplátců se na jihu Čech v sobotu zvýšil o 44 na celkových 2534,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS Jitka Luňáčková.

Podle verifikovaných dat krajské hygienické stanice bylo v neděli večer na jihu Čech mezi nemocnými COVID-19 kumulativně 105 žen a 75 mužů. Z celkových 180 dosud potvrzených případů je 41 z Českobudějovicka, 37 ze Strakonicka, 35 z Prachaticka, 22 z Českokrumlovska, 19 z Táborska, 17 z Jindřichohradecka a devět z Písecka.

V souvislosti s koncem nouzového stavu a pozitivním epidemiologickým vývojem se už jihočeští hygienici začínají připravovat na letní dětské tábory. Ty by měly zahájit svou činnost už koncem června.

„V jižních Čechách se rekreuje v celorepublikovém srovnání mezi kraji vůbec nejvíce dětí. Bezpečné zajištění prázdninových táborů přitom bude letos mnohem náročnější nejen pro jejich organizátory, ale i pro nás zdravotníky a hygieniky. V tomto týdnu proto připravíme informační linku pro organizátory, kterým samozřejmě nabídneme konzultace a poradenství,” doplnila ředitelka KHS Kotrbová.

Reklama

Výběr článků

Načítám