Hlavní obsah

Co trápí přírodu Beskyd, si lidé mohou přečíst v komiksech

Novinky, Aneta Přadková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezisková organizace ČSOP Salamandr, jejímž úkolem je péče o přírodní a kulturní dědictví beskydské přírody a okolí, vydala brožuru komiksů s názvem Co se děje v Beskydech. Ta jednoduchým a zábavným způsobem informuje o tom, s jakými vlivy bojuje příroda Beskyd.

Foto: Aneta Přadková

Ilustrační foto

Článek

Série komiksů pojmenovaná Co se děje v Beskydech vtipnou formou a s nadsázkou sděluje, jaké problémy se pojí s ochranou beskydské přírody. Podtitul publikace Černobílé obrázky o věcech, které černobílé nejsou se navíc snaží přimět čtenáře k zamyšlení.

Jednoduše a výstižně

Publikaci Co se děje v Beskydech vydala nezisková organizace ČSOP Salamandr, sídlící v Rožnově pod Radhoštěm, nákladem pěti tisíc kusů. „Komiksy mají sdělit, že problémy, které jsou s ochranou beskydské přírody spjaty, nejsou na rozdíl od obrázků samotných černobílé. Dotýkají se navíc jak místních obyvatel, tak i návštěvníků,“ uvedl za organizaci ČSOP Salamandr Radim Živocký.

Uměleckými tvůrci kreslených vtipů, jejichž hlavním cílem je upozornit na to, co v současnosti pálí beskydskou přírodu, jsou výtvarník Petr Vyoral a marketingový poradce Karel Melecký, který napsal k obrázkům text. 

Vytvořených komiksů je v publikaci šestnáct. Obsahují obvykle tři obrázky, které společně s bublinami řeči a popisným textem dokumentují rozličné situace v přírodě Beskyd. „Jedná se například o vysokou úroveň zástavby krajiny, o hromadné závodění, veskrze pak o to, že lidé se jen málo dokážou přírodě a jejímu chodu přizpůsobit,“ nastínil Radim Živocký.

Komiksy kromě originální vizuální stránky zaujmou také svými názvy – Příliš světlá tma, Mrtvé zahrady či Nelegální zalesňování. Přináší také vtip a nadsázku. „V určitých částech se nezdráhají parodovat ani samotné ochránce přírody,“ doplnil Živocký.

Zkreslené informace

Předseda organizace Vojtěch Bajer říká, že k lidem se o ochraně přírody dostávají mnohdy zkreslené informace. Důvodem může být částečně i vysoká odbornost sdělení, která k veřejnosti přichází. Vydáním komiksů se organizace snaží dosavadní mýtus o ochráncích pozměnit.

„Informace, které lidé o ochraně přírody dostávají, mají často nevhodnou strukturu a běžně obsahují i vědecké názvy, které jsou pro laiky stěží srozumitelné,“ poukázal předseda ČSOP Salamandr Vojtěch Bajer s tím, že mezi lidmi pak někdy i o samotných ochráncích přírody koluje řada mýtů.

To potvrdil i Petr Konupka, který se v organizaci Salamandr zabývá monitoringem velkých šelem. „Téměř nikoho nebaví číst dlouhé odborné články. Naopak tři okénka s kresleným příběhem snadno objasní každému, proč například medvědi či vlci nemají v Beskydech dostatečnou volnost pohybu,“ uvádí na příkladu Petr Konupka.

Kde ke komiksům přijít

K tištěné publikaci komiksů Co se děje v Beskydech se mohou lidé dostat ve většině beskydských informačních center. V elektronické verzi je dostupná na webových stránkách Salamandr.info a Valašská krajina.cz. Některé obce publikují komiksy také ve svých pravidelných zpravodajích. Celou sérii v podobě velkoformátových posterů ČSOP Salamandr rovněž zapůjčuje pro účely výstav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám