Hlavní obsah

Co si žáby vyprávěly je název nové dětské prohlídkové trasy na mníšeckém zámku

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od května rozšířil zámek Mníšek pod Brdy svou nabídku prohlídek určených pro děti od 3 do 9 let. Co si žáby vyprávěly je nová zábavná prohlídka pro děti, která jim poodhalí život rodiny Kastů, jejich dětí i vnoučat. Bohatě vybavené pokojíčky skrývají mnoho zajímavého.

Foto: Anna Čelouchová

Zajděte na prohlídku krásných zámeckých komnat nebo do zámecké zahrady.

Článek

Víte, jak vypadá domeček pro žábu? Na jeden takový se přijďte podívat. Malí zámečtí šlechtici, kteří tu dováděli před sto lety, měli ve svém dětském pokojíčku zelený žabičkovský domeček. Uvnitř se zabydlela rosnička, která uměla předvídat počasí.

A jak o tom počasí dětem vlastně pověděla? Měla v domečku schůdky. A když cítila, že bude venku hezky, teplo a slunečno, vystoupala po schůdkách vzhůru. Když mělo být škaredě, zima a deštivo, zůstala sedět dole pod schody. Děti pak věděly, jestli mohou vyrazit ven, do parku či do lesa, vyvádět skopičiny.

V dětském pokojíčku je vůbec spousta dalších zajímavých věcí a hraček. Žehlička na šaty pro panenky, hra Dostihy a sázky s malými koníčky, model venkovské školní třídy nebo domeček na hraní, ve kterém se dalo doopravdy rozsvítit.

„Kromě dětského pokojíčku zavítají děti s rodiči v rámci této nové prohlídky také do ložnic a koupelen nebo pokojíčku s kolébkou pro miminko,“ informovala průvodkyně Růžena Langerová. „Celkem je čeká šest místností. Jsou bohatě zařízené a na svou dobu vybavené poměrně moderními technickými vymoženostmi. Pro dnešní děti bude jistě velké dobrodružství objevit v pokojích starý telefon, gramofon nebo rádio z doby před 90 lety,“ dodala.

„Po prohlídce interiérů zveme ještě všechny malé i velké návštěvníky do bájného světa v našem Kouzelném sklepení,“ připojila se k pozvání průvodkyně Anna Čelouchová.

„Čeká nás sestup po točitém schodišti a seznámení s pohádkovými bytostmi. Některé pobývaly na zámku, některé jsou z podzámčí. Těší se na vás princezna Růženka, vodník, čertík Brdík a mnoho dalších,“ upřesnila.

Prohlídka Co si žáby povídaly se chystá o státním svátku, ve středu 8. května a dále o víkendu 11. a 12. května. O víkendu 4. a 5. května se pro děti otevře prohlídka Cesta za pohádkou.

Na této prohlídce vás zavedeme do reprezentativních zámeckých místností. Jídelny, salóny, kaple, knihovna. V každé z nich se dětem ukryla jedna známá česká pohádka, kterou mají za úkol vypátrat!

Zahrajeme si na detektivy, snad se nám pohádky podaří vypátrat. Na konci prohlídky budou všechny děti odměněny. Prohlídky trvají 35-40 minut a začínají v  11.45, 12.45, 13.45, 14.45 a 15.55 hodin. Je nutno se na ně rezervovat a to na telefonním čísle 318 590 261.

Reklama

Výběr článků

Načítám