Hlavní obsah

Co nám o sobě prozradí létavice? Odpoví přednáška v Domě kultury v Kroměříži

Novinky, Robert Rohál

Další z „hvězdných“ přednášek proběhne v úterý 28. listopadu opět v Domě kultury v Kroměříži. Tentokrát je řadě téma Co nám o sobě prozradí létavice? Přednášejícím bude ing. Jakub Koukal, který zajišťuje provoz kroměřížské hvězdárny.

Foto: archiv Jakub Koukal

Ilustrační snímek.

Článek

Meteor, povětroň, létavice – jev, který byl ještě nedávno považovaný za atmosférický úkaz, nikoliv za úkaz spojený s kosmickým tělesem. Někdy děsil, někdy v podobě padající hvězdy dával lidem možnost splněných přání.

Jaká je reálná podstata tohoto jevu, co je to meteor, meteoroid nebo meteorit? Jaké jsou současné možnosti výzkumu těchto nejdrobnějších těles, které se vyskytují ve Sluneční soustavě? A co nám moderní výzkum prozradí o složení a původu těchto těles, případně zda je možné předpovídat dopady těchto těles na povrch Země? A kdy nás tedy čeká podobná katastrofa jako dopad asteroidu Chicxulub? 

Na některé z otázek se pokusí odpovědět tato jistě zajímavá přednáška, kterou povede Ing. Jakub Koukal z Hvězdárny Kroměříž.

Přednáška Co nám o sobě prozradí létavice proběhne v Loutkovém sále Domu kultury v Kroměříži, její začátek je stanoven na 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám