Hlavní obsah

Co na sebe v pražské zoo nakvákali kvakoši noční

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvakoš kváká v noci, o to je složitější se s ním domluvit. Nejen že je to kvákavec, ale také trochu tajnůstkář, nevědělo se, kam odlétá na zimu hnízdit. V pražské zoo na to vyzráli. Vybrané čtveřici odlétavců nasadili minivysílače a pak je stačilo sledovat. "Velký bratr" vládne i v říši zvířat.

Foto: zoo Praha, Petr Hamerník

Kvakoš noční

Článek

V sobotu je kromě vyhlášeného apríla také Mezinárodní den ptactva, a Zoo Praha proto zve k návštěvě všechny milovníky opeřenců. Dozvědí se především novinky o velké cestě „nočních hrdinů“ z Troje, kvakošů nočních. A je pro ně připravena i vycházka za volavkami.

Velcí cestovatelé vzduchem

„Dlouho jsme chtěli zjistit, kam odlétají zimovat kvakoši noční, kteří hnízdí v areálu Zoo Praha. Proto jsme čtyři z nich na jaře 2016 označili miniaturními satelitními vysílači,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Ukázalo se, že zimují nejen v subsaharské Africe, ale také v Perském zálivu. A to nebylo jediné překvapení, které projekt přinesl.“

Více se o daleké a nebezpečné cestě našich nočních hrdinů můžete dozvědět na přednášce, která ve Vzdělávacím centru Zoo Praha začíná v sobotu ve 13 hodin. Spolu s ornitology dr. Karlem Pithartem a dr. Lubomírem Peškem se po ní můžete vypravit po zoo a podívat se, zda kvakoši s „batůžky“ už nejsou zpátky.

I volavky jsou zajímavé

V deset hodin je za hlavním vchodem sraz ornitologické vycházky, kterou povede dr. Pithart. Mimo jiné během ní ze Zakázanky nahlédnete do hnízd volavek popelavých – a jistě nejen to.

Reklama

Výběr článků

Načítám