Hlavní obsah

Cizinec fixem popsal sochu svatého Františka na Karlově mostě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Latinský nápis na soklu sochy sv. Františka Serafinského počmáral v sobotu cizinec zřejmě arabským nápisem výraznou zelenou fixkou. Krátce po činu ho policisté zadrželi.

Foto: archiv MPP
Článek

V sobotu odpoledne prováděli strážníci z Prahy 1 kontrolní činnost na Karlově mostě, kde je oslovil mladý pár cizinců s tím, že viděli, jak neznámý muž zeleným fixem popsal sochu sv.  Františka.

Hlídka podezřelého muže dostihla a doprovodila ho zpět k soše. Zde osmačtyřicetiletý cizinec vyndal z kapsy zelený fix. Jeho barva byla totožná s nápisem na soše. Strážníci ho následně zadrželi pro podezření ze spáchání trestného činu a předali hlídce Policie ČR k dalšímu opatření.

Svatý František

Autorem sochy je Emanuel Max. Zakladatel řádu františkánů, vyznavač asketického života, je zobrazen v prostém mnišském rouchu přepásaném provazem s typickými třemi uzly, na rukou a v boku má Kristovy rány.

Anděl po pravici (původně) drží dvojitý kříž, druhý v jáhenském rouchu evangelium (symbol kazatelství). Socha byla postavena na paměť záchrany Františka Josefa I. před atentátem roku 1853.

Reklama

Výběr článků

Načítám