Hlavní obsah

Civilizaci nedoběhneš. Zkus Ramaton

Novinky, Iveta Pešatová

Popadněte boty na běhání a vydejte se v neděli 28. dubna do pražské Stromovky. Koná se tam Ramaton, nejen běžecká benefiční akce, kterou pořádá občanské sdružení Ramus. Akce relativizuje negativní náboj pojmu postižení tím, že poukazuje na postižení takzvaně civilizační.

Foto: Iveta Pešatová

Civilizaci nedoběhneš. Zkus Ramaton! Již tuto neděli 28. dubna 2013.

Článek

Jádrem akce jsou dva běhy, 10 kilometrů pro běžce jako takové a 2 kilometrů pro všechny lidi postižené workoholismem, konzumerismem či internetismem. „Na dvoukilometrovém okruhu budou účastníci sbírat palečky od přátel na Facebooku, dávat si cofee-break při firemním jednání a nakupovat v Paláci Stromovka,“ uvedla Jitka Svobodová, členka Ramusu a jedna z organizátorů akce.

Pohybovat se jakýmkoli tempem po trase může opravdu každý, odměna bude v cíli čekat všechny zúčastněné. Benefiční startovné činí 100 Kč. Za doprovodu živé hudby studentů Pražské státní konzervatoře zde bude otevřena kavárna, ve které budou obsluhovat lidé z Ramusu.

Akce má dle organizátorů několik rovin. První z nich je podpoření vzrůstajícího zájmu o společné běhání jako takové. Druhou zrelativizování samotného pojmu „postižení“ a položení si otázky, zda „je vlastně workoholismus, konzumerismus a internetismus něčím jiným než postižením? Znáte vůbec někoho, kdo není takto postižený?“ A poslední a neméně důležitou rovinou je získání finančních prostředků na další aktivity o. s. Ramus.

Občanské sdružení Ramus již více než tři roky funguje jako dobrovolné uskupení, které vytváří platformu pro společné setkávání a aktivní využívání volného času mladých lidí s postižením i bez něj. Sdružení pořádá různé výtvarné i hudební aktivity, výlety a jednou za rok dva turnusy letních táborů v Novohradských horách, o které je mezi mladými lidmi (ať už s fyzickým/mentálním postižením či bez něj) stále větší zájem.

 O akci se dozvíte více na facebookových stránkách události Ramatonu. O Ramusu jako takovém na www.ramus-os.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám