Hlavní obsah

Číst se bude na půdě i v tělocvičně

Novinky, Alena Dolníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční způsob, jak představit čtenářům současnou evropskou prózu, zažije v úterý 8. května Nové Město na Moravě. Město se připojí k celorepublikovému literárnímu happeningu s názvem Noc literatury.

Foto: Alena Dolníčková

Na půdě Horáckého muzea proběhne jedno ze čtení během akce Noc literatury.

Článek

Noc literatury je kulturní událostí, která lidem přibližuje autory z evropských zemí. Čtení úryvků z jejich knih se odehrává na netradičních a často i nedostupných místech. Ukázky z knih přednáší zajímavé osobnosti, které jsou často spojené s organizátorským městem. Letos tuto akci pořádá na padesát měst v Česku. Literární happening organizují Česká centra a tento rok se jedná již o 12. ročník.

V Novém Městě na Moravě Noc literatury zavede zájemce do Penzionu u Pasáčka. Zde bude Pavel Nepustil přednášet z knihy Dva pánové na pláži od rakouského autora Michaela Köhlmeiera. Dílo posluchače přenese na pláž, kde se právě seznámil Charles Chaplin s Winstonem Churchilem.

Další zastávkou bude půda Horáckého muzea. Andrea Popelová zde přečte úryvek z knihy Záhada Henriho Picka. Autorem této knihy je Francouz David Foenkinos. V jedné ze tříd na Gymnáziu Vincence Makovského představí Ivona Čermáková zájemcům novelu od Jany Hejkrlíkové.

Čtvrou lokalitou bude tělocvična Středisko s knihou Vůle od belgického autora Jeroena Olyslaegerse. Úryvek z knihy s válečnou tematikou přečte starosta města Michal Šmarda. Posledním místem bude lokalita u varhan evangelického kostela. Zde Vojtěch Zikmund přednese část knihy maďarského autora Viktora Horvátha s názvem Můj tank.

Čtení proběhnou ve všech lokalitách paralelně. Začátek bude každou půlhodinu od 19 hodin. Poslední čtení začne ve 21:30. Vstup je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám