Hlavní obsah

Čínský národní cirkus okouzlil Prahu

Novinky, Janis Sidovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V metropoli počtvrté vystoupil Čínský národní cirkus, tentokrát s novou show China Town - Říše středu, kolébka kultury.

Foto: Janis Sidovský

Čínský národní cirkus v Praze

Článek

Zaplněné Kongresové centrum Praha v neděli 13. prosince nadšeně aplaudovalo špičkovým čínským akrobatům, jejichž umění osobně ocenila také Její excelence Ma Keqing, velvyslankyně Číny v České republice. 

V představení nechyběly ani orientální rekvizity jako čínský porcelán, hudební nástroje a svícny, které létaly vzduchem nebo se točily na hlavách virtuózních akrobatů. Jednotlivá čísla vyprávěla krátké příběhy z prostředí čínské čtvrti a kombinovala moderní tanec s východní filosofií. Unikátní show vychází ze starobylé tradice palácové zábavy, která sloužila k rozptýlení císaře, dvora i obyčejných lidí.

Základy originální show tvoří osm forem čínského akrobatického umění, jež vznikly v dynastii Han. Vzpírání, odvážná čísla, ke kterým patří provazochodectví a akrobacie na visutém laně, manipulační umění, ke kterému patří žonglování a točení talíři, Chi Kung- „vnitřní síla“- díky níž se akrobaté stávají imunními vůči čepelím dýk, hadí muži a ženy, stoje na rukou a salta, kouzlení a Chiao Ti, zápasy a simulace zvířecích pohybů v bojových číslech a tancích. Čínská akrobatická tradice se prosadila jako samostatně respektovaná umělecká forma a její obliba trvá už 2000 let.

Čínský národní cirkus kromě Prahy hostoval v Brně, Ostravě a Pardubicích, dnes se představí v Českých Budějovicích a v úterý 15. prosince turné uzavře v Karlových Varech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám