Hlavní obsah

Činohra Národního divadla Brno přichází s aktuálním projektem Migrování

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Migrování má tři díly. První bude uveden v pátek 11. prosince v 17.00 hodin v divadle Reduta. Jeho cílem je v lidské a příjemně nenucené atmosféře zkoumat různé aspekty fenoménu migrace. Představení dalších dvou dílů je naplánováno na leden a duben 2016.

Foto: Jiří Smutný

Reduta

Článek

Úvodní díl zahájí hodinový blok arabských básní v podání jejich autorů a herců Národního divadla Brno, nazvaný Zelená lampa poezie. V 18.00 hodin přijde na řadu působivá one-woman-show íránské herečky Azadeh Mohammadi Oh my sweet land.

V 19.15 hodin začne moderovaná diskuse s cizinci, kteří u nás již delší dobu žijí a obohacují českou kulturu. Zúčastní se jí Charif Bahbouh, Marwan Alsolaiman a Moris Issa. Program bude zakončen stylovým koncertem. Nebude chybět menší občerstvení, vstup je zdarma.

Dramaturg činohry NdB Martin Sládeček záměr vysvětluje takto: „Nejednou mohli diváci v našem divadle zhlédnout příběhy útlaku, pronásledování, ale i naděje. Za jejich tragickými konci často nestálo nic jiného, než prohraný boj rozumu se strachem z neznáma, lidskosti s nelidskostí. Tyto příběhy dnes ožívají před našima očima. Jako činohra NdB věříme, že role, které v nich budeme hrát, si vybíráme sami a určujeme tím jejich vyústění. Právě s tímto vědomím jsme se poměrně spontánně rozhodli v sezoně 2015/2016 nad rámec našeho dramaturgického plánu uspořádat divadelní projekt, který bude nejen informovat nebo bavit, ale především umožní našim divákům přímý kontakt s kulturou, o které se jindy dozvídáme jen zprostředkovaně z televizních zpráv. To, že strach nezřídka pramení z neznalosti, je totiž známo.“

Dramaturgyně Lucie Němečková dodává: „Samostatnou kapitolu budou představovat poetické videopozvánky na první díl Migrování, které vzniknou ve spolupráci s herci našeho souboru. Zveřejňovat je budeme na facebooku činohry od 1. do 11. prosince. Věříme, že diváky zaujmou již samy o sobě.“

Reklama

Výběr článků

Načítám