Hlavní obsah

Čína očima Tomáše Etzlera

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 25. října besedoval v Domě knihy LIBREX stálý zpravodaj České televize Tomáš Etzler o svém šestiletém pobytu v Číně.

Foto: Josef Zajíc

Tomáš Etzler při besedě.

Článek

"Peking, Česká televize, Tomálš Etzler. Já si dovolím aktualizaci: Tomáš Etzler, Ostrava," uvedla besedujícího hosta Jitka Vaňková z LIBREXU.

"Tomáš Etzler patří mezi významné ostravské rodáky. Vystudoval Pedagogickou fakultu, obor zeměpis - tělesná výchova. Učitelstvím se ovšem neživil. Nastoupil do ostravského studia Československé televize," pokračovala Jitka Vaňková v představování hosta.

"V roce 1991 odešel do USA, kde se živil všelijak, ale získával zkušenosti a znalosti jazyka. V roce 1999 mu byla nabídnuta práce produkčního ve světoznámé CNN. Pracoval jako válečný zpravodaj na Haiti, v Iráku a Afghánistánu. V roce 2006 nastoupil jako stálý zpravodaj České republiky v Číně. V roce 2008 získal jako první český novinář Cenu Emmy a to za aplikaci satelitních přenosů pomocí technologie BGAN, která umožňuje mobilní, živé vstupy bez přenosových vozů. Cena Emmy je pro novináře ekvivalent Oskara pro herce," dodala Vaňková.

Tomáš Etzler, který 21 let působil v 57 zemích světa a ovládá angličtinu, arabštinu, ruštinu, domluví se polsky, italsky a německy, připravil pro návštěvníky několik reportáží, které byly v sále promítnuty, a autor je komentoval.

V průběhu besedy informoval diváky o svém působení v Číně. Uvedl ohromné rozdíly mezi městem a vesnicí. Komentoval ekonomické rozdíly mezi bohatými Číňany a prostými lidmi, kteří žijí na vesnici.

Při odpovědích na otázky se zmínil i o problémech, které bude mít Čína se stárnoucí populací obyvatel. Zatímco v roce 1949 byl průměrný věk 47 let, v roce 2012 je to již 73 let. Čína patří mezi nejbohatší země světa, ale přesto v zemi žije velké množství chudých lidí. V průběhu besedy odpověděl na otázky vztahu České republiky vůči Číně - a to jak v oblasti politické, tak ekonomické. Podrobně vysvětlil vztah Číny a Tibetu. Na základě položených otázek se zmínil o čínské problematice - jednoho dítěte v rodině.

Beseda s Tomášem Etzlerem byla pro všechny přítomné přínosem. Zejména proto, že slyšeli zážitky a osobní názory toho, kdo v Číně šest let žije. Po ukončení besedy host uspořádal autogramiádu a odpovídal na otázky.

Reklama

Výběr článků

Načítám