Hlavní obsah

Chválenice se rozloučí s prázdninami letním kinem a olympiádou

Novinky, Jiří Sankot

Skončily prázdniny, dny se krátí a letní horka brzy nahradí chladné, vlhké počasí s vůní spadaného listí. I toto období má příznivce. Ve Chválenicích je spojené s řadou tradičních akcí pořádaných obcí a místními spolky – SKK Chválenice, Českým svazem žen, želčanskými hasiči a chouzovskou Ulitou.

Foto: SKK Chválenice

Chválenický pětiboj a olympiáda (2018)

Článek

První ze zmíněných akcí v sobě nesou ještě náboj dohasínajícího léta. Zde můžeme zmínit letní kino s olympiádou a pětibojem, pořádané první víkend školního roku, nebo společnou účast místních zájemců na vodáckém závodě Tři jezy v Praze, pořádaném na konci září.

Nedílnou součástí života chválenických občanů se v posledních letech stalo také vítání nově narozených občánků, které se letos odehraje v kulturním domě Na Radosti 21. září. Ve stejný den proběhne Charitativní běh pro chouzovský spolek Ulita na statku, z. s., pečující o autistické děti, spojený s občerstvením tombolou a vystoupením kapely Kvarcit. Trasu dlouhou 1,5 km nebo 5,5 km mohou absolvovat jak běžci, tak rodiny s dětmi a kočárky v procházkovém tempu.

Zatímco předchozí akce bývají ještě spojeny s teplým počasím, ty další jsou již typicky podzimní. Jedná se o tradiční podzimní výlovy želčanského nebo chouzovského rybníka, pořádané SDH Želčany, a říjnovou drakiádu a listopadový lampionový průvod spojený s uspáváním skřítka Farškaláka a ohňostrojem, pořádané spolkem SKK Chválenice.

V říjnu a listopadu je občas lépe pod střechou. Dne 2. listopadu se v sále chválenického kulturního domu Na Radosti odehraje Halloweenské strašidelné řádění, pořádané místní organizací Českého svazu žen. Další akce již budou spojeny s druhým ročníkem Chválenického adventu.

Vraťme se k první a zároveň největší kulturní akci určené dětem – večernímu letnímu kinu spojenému se dvěma odpoledními sportovními podniky, olympiádou a Chválenickým pětibojem „O putovní pohár starosty“. Podrobný program celé události, organizované SKK Chválenice ve dnech 6. a 7. září, je publikován na obecních stránkách.

Akce, pojatá jako rozloučení s prázdninami, se odehraje na velkém hřišti pod Farskou skálou. Letní kino, které zábavný víkend v pátek večer zahájí a v sobotu večer zakončí, přinese letos dva animované filmy – Coco a Kubo a kouzelný meč. O tom, že víkendová akce bude stát za to, svědčí také vzpomínka jednoho z organizátorů, Tomáše Koukolíčka, na loňský ročník:

„Rozloučení s prázdninami zahájil v pátek film Okresní přebor – výborná teoretická příprava na nadcházející fair play sportovní výkony. V sobotu se pak děti rozutekly po hřišti a přilehlých loukách plnit náročné disciplíny Chválenického desetiboje. Rozděleni do věkových kategorií, utkaly se atletické a biatlonové naděje ve víře na stupně vítězů. K vidění byly výkony plné nadšení a snahy uspět. Chválenický pětiboj starších družstev přinesl řadu inovativních přístupů k tradičním disciplínám, které vyvrcholily ženským výkonem při tlačení auta jeho nastartováním, čímž ostatním týmům vypálily rybník, ujely o několik délek a vysloužily si frenetické ovace a vítězství v disciplíně. I když od celkové výhry je přeci jen oddělily všechny ostatní týmy. Vše zakončily medaile, ceny pro vítěze i motivace pro poražené, a především výtečný film Lichožrouti.“

Reklama

Výběr článků

Načítám