Hlavní obsah

Chrám kamene: na Špilberku se otevírá poutavá expozice v pozoruhodném prostoru

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Uvnitř východních hradeb brněnského hradu Špilberku se skrýval mimořádně působivý prostor. Dvě obří nádrže bývalých vodojemů, které samy o sobě jsou technickou památkou, se nyní staly lapidáriem. Veřejnosti se tu otevírá nová stálá expozice Chrám kamene.

Foto: Muzeum města Brna
Článek

Jde o poslední zpřístupněnou část hradu a současně o první brněnské vodojemy přístupné veřejnosti. Do bývalých nádrží zbudovaných v letech 1870–1871 a 1900 umístilo Muzeum města Brna sbírku více než třiceti kamenných artefaktů. Dokumentují a připomínají zmizelé církevní i světské stavby.

Nejstarším exponátem je náhrobek Alberta z Krosna z roku 1399. Byl rektorem u sv. Mikuláše, kostela, který stával na dnešním náměstí Svobody. Za vlády Josefa II. byl kostel odsvěcen, budova pak degradovala. Roku 1870 byla zbořena i s přilehlými krámky a městskou váhou. Ozdobou města v ten čas snad již nebyla. Při pohledu na staré pohlednice je však patrna snaha nějakým způsobem si poradit s náhle „větším", jaksi prázdným náměstím.

Zájem jistě vzbudí fragmenty ceněné Královské kaple ze 13. století na Dominikánském náměstí. Přes mnohé protesty byla v roce 1908 zbořena. Nejvýznamnější části byly zachovány pro obnovu kaple na vhodném místě.

V nedávné době se počítalo s unikátním usazením kaple na střeše parkovacího domu v Panenské ulici. K realizaci zajímavého řešení nedošlo. Z městských bran se do dnešních dní zachovala Měnínská. Židovskou bránu evokuje v novém lapidáriu konzola s mužskou tváří. Každý exponát vypovídá o tom, co odvál čas a dění z viditelné a hmatatelné tváře historie města.

Pro cenné exponáty nemělo dosud muzeum odpovídající výstavní prostor. Lapidárium, tedy soubor kamenných artefaktů, je přitom nedílnou součástí sbírek Muzea města Brna od jeho počátků.

„Exponáty lapidária byly prvně vystaveny již v roce 1908 v ambitu bývalého dominikánského kláštera a zůstaly zde i po jeho úpravách na sídlo městské správy ve 30. letech minulého století. Některé z nich jsou zde k vidění dosud. Myšlenka využít pro lapidárium bývalé špilberské vodojemy vznikla už před čtvrt stoletím. Jejich impozantní dispozice evokující chrámový prostor tak dnes získává nové využití přinášející návštěvníkům Špilberku nevšední zážitek,“ uvedl ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian.

Někdejší vodojemy sloužily jako zásobárna vody do dvacátých let 20. století. Zůstaly zachovány a nalezly funkční, nosné, unikátní uplatnění. V rámci oprav byly propojeny průchodem a vybudován byl vchod zvenčí. Práce byly zahájeny v půli roku 2017. Otevření lapidária pro veřejnost bylo pro opatření v souvislosti s pandemii odloženo na 4. červen letošního roku. Nová expozice Chrám kamene se tak nyní stává další stálou a atraktivní nabídkou brněnského hradu Špilberk.

Reklama

Výběr článků

Načítám