Hlavní obsah

Chotěbořské muzeum: objevte tajemný svět malíře i panenek v háčkovaných krajkách

Novinky, Erika Nováková

Dvě zajímavé výstavy nabízí v podzimních měsících Městské muzeum Chotěboř. Příznivci malovaných obrazů zde najdou malby Bohuslava Jirky, pocházejícího z Chotěboře, a tak trochu netradičním umění se pochlubí Simona Mecerodová a Kateřina Citová, dámy, které propadly kouzlu panenek Barbie.

Foto: Erika Nováková

Panenky jako vystřižené z ludvíkovského období. Oblíbená hračka najednou dostala zcela jiný rozměr.

Článek

Bohuslav Jirka vystavoval u nás už několikrát, a tak Chotěbořáci dobře vědí, o koho jde. Někteří z nich dokonce mají jeho obrazy i doma na zdi,“ informoval vedoucí muzea Jiří Málek. Jeho díla znázorňují především Chotěboř a okolí, potažmo kraj Vysočina, tedy prostředí jemu důvěrně známé. „Pro inspiraci si však jezdí i do oblíbeného Chorvatska, a tak v muzeu nechybí ani malby s přímořskou tematikou,“ dodal.

Panenky Barbie a jejich svět, to je ústřední motiv další výstavy. Háčkované šaty všech barev a střihů zaujmou nejenom dětského návštěvníka. Příběhy jednotlivých expozic jsou celkem tři: na dvoře Ludvíka IV., historické tržiště a svatební salon. Všechna témata jsou detailně zpracována s precizností, kreativitou a originalitou.

Panenky v háčkovaných krajkách mají „na svědomí“ dvě nadšené dámy: Simona Mecerodová a Kateřina Citová. Barbínám propadly už dávno. „Když jsme si panenku koupily z první výplaty, ještě jsme netušily, jak moc nás to osloví. Z koníčka se postupně stal velký kůň,“ přibližují počátky své vášně. I prostřednictvím panenek by rádi lidem ukázaly, jak se vyvíjela móda od antiky až po současnost. Výstava je určená nejenom dětem, ale i milovníkům ručních prací a historie.

„Dnes si už život bez háčků v ruce, pokoje plného vlny a spousty nápadů neumíme představit. Chtěly bychom starým a poškozeným panenkám oprášit jejich duši, vynést je ze stínu zapomnění a navrátit jim jejich urozenost, lesk a slávu,“ říkají unisono.

Obě výstavy potrvají do 29. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám