Hlavní obsah

Chodské slavnosti začnou odhalením kalichu na Baldově

Novinky, Alena Lochmannová

Letošní Chodské slavnosti v Domažlicích začnou netradičně. V předvečer jejich zahájení totiž bude na nedalekém Baldově slavnostně odhalen pomník ve tvaru kalichu, který nechalo vybudovat město na počest husitské bitvy z roku 1431.

Foto: Město Domažlice

Šest metrů vysoký kalich bude veřejnosti poprvé představen v pátek 14. srpna v 17 hodin.

Článek

Šest metrů vysoký kalich bude veřejnosti poprvé představen v pátek 14. srpna v 17 hodin.            

V úvodu slavnostního aktu zazní státní hymna, chybět nebudou ani proslovy nebo známý husitský chorál a lidé budou moci také napsat budoucím generacím vzkazy, které budou následně uloženy uvnitř kalichu. K dispozici budou také nejrůznější pamětní předměty. Mimo jiné i publikace Bitva u Domažlice, jejíž autorem je Miloš Novotný ze Společnosti pro památník bitvy u Domažlic, který stál u samotného zrodu myšlenky obnovit památné místo na Baldově.

Na slavnostní odhalení kalichu je zvána široká veřejnost. Město zajistilo autobusovou dopravu z Domažlic. Přístupová komunikace na Baldov bude pro automobilovou dopravu uzavřena.

Kalich váží 50 tun a sochař Václav Fiala na něm pracoval od loňského října. Pomník je složen z 31 žulových prstenců, které Fiala spojil do 4 jednotlivých segmentů. Ty převezla těžká technika na Baldov. Podstavec, na kterém kalich stojí, byl vybudován v roce 1931 právě za účelem stavby pomníku. Dílo však nikdy nebylo dokončeno. Domažlická radnice nyní nechala podstavec zpevnit a opravit tak, aby těžký kalich unesl. Na této opravě se finančně podílel také Plzeňský kraj, který poskytl dotaci ve výši 80 tisíc korun.

Po slavnostním aktu na Baldově budou v Domažlicích zahájeny letošní 61. Chodské slavnosti - Vavřinecká pouť (14. - 16. 8. 2015). Největší a nejstarší národopisná slavnost v západočeském regionu a druhá nejstarší v Čechách, na kterou se sjíždí na šest stovek účinkujících - sólistů a členů národopisných souborů z naší země i ze zahraničí a Domažlice v tyto dny navštíví deseti tisíce hostů zblízka i daleka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám