Hlavní obsah

Chodili si pro dávky, přitom si užívali peněz za sběr

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podnikavce, kteří si vydělávají sběrem druhotných surovin a současně od státu neoprávněně pobírají dávky v hmotné nouzi, si posvítili broumovští policisté. Někteří z nepoctivců si už dokonce vyslechli svůj trest. Mají vrátit peníze, což asi bude těžko vymahatelné.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Z podvodu se zodpovídá 54letý muž z Broumova, který nesplnil své povinnosti vůči úřadu práce a souběžně s pobíráním dávek v hmotné nouzi si přivydělával sběrem druhotných surovin.

Paralelní výdělek praktikoval od února 2013 do listopadu 2014, kdy proti němu muži zákona zahájili vyšetřování. Neoznámil své příjmy ze sběru a nesplnil tím povinnost nahlásit do 8 dnů změny, rozhodné pro trvání nároku na dávku.

„Zatajením příjmů z prodeje šrotu získal obviněný od státu finanční prostředky ve výši přesahující 23 500 korun, na které neměl nárok. Ale zdroj snadného příjmu už mu vyschl. Nejen, že nyní bude muset peníze vrátit, ale soud mu v lednu vyměřil trest odnětí svobody v délce trvání šesti měsíců, podmíněně odložený na dobu 1,5 roku,” sdělila mluvčí Policie ČR Eva Prachařová.

Policisté na Broumovsku vyšetřují obdobné aktivity jiného 54letého muže, který podle zjištění policie v rozmezí předchozích dvou let neoprávněně pobral od státu dávky v celkové výši osmi a půl tisíce korun. Kromě vrácení peněz mu hrozí až dva roky odnětí svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám