Hlavní obsah

Chebskem mezi dvěma Bismarcky

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tyčí se na vrších jako hroty pruské piklhaubny. Jedna nad Chebem, druhá nad Aší. Kamenné jehlance rozhleden nesoucí jméno železného kancléře Otty von Bismarcka. Ta v Háji u Aše, na nejvyšším bodě Smrčin, rozkročena pěkně doširoka, je jednou z nejmohutnějších u nás.

Foto: Vratislav Konečný

Bismarckova rozhledna nad Chebem

Článek

Železný kancléř měl rozhledny po půlce světa

Chebsko má řadu nádherných kulturních památek - Špalíček, chebský hrad a dům, kde pár měsíců před měsíců před vlastním skonem zapíchli syfilitického generalissima Valdštejna. Nedaleko se nacházejí hrady Seeberg, Vildštejn.

Trochu se ale zapomíná na rozhledny. První na Zelené hoře nad Chebem,  zpočátku byla dřevěná, pak Chebští uspořádali veřejnou sbírku a v létě 1909 byla zpřístupněna kamenná věž. Z jejího otevření se stala manifestace k velkoněmectví, místní nacionalistický spolek tajně umístil nad vchodem Bismarckovu bustu.

K rozhledně vede celkem příjemná cesta, auto budete muset nechat u ruin kostelíka, na němž se vyřádili lidově demokratičtí dělostřelci v poválečných letech. Protože stála po dlouhá léta v přísně střeženém hraničním pásmu, mělo se za to, že už je zbouraná. Mladší generace o její existenci neměla ponětí.

Na stěnách stavby najdete později tak oblíbené runové písmo. Výhled je částečný, překrývají ho okolní stromy. V roce 2005 ji nechalo město Cheb za zhruba 2 miliony zrekonstruovat. Znovuotevřena byla 12. června 2005. Za druhou, daleko mohutnější a už od prvopočátku nazvanou po Bismarckovi, musíme vyrazit nad Aš.  

U samé hranice

Hájská je nejzápadněji u nás, stojí u hranice s Německem. Má čtyři vyhlídková patra a stavěli ji v letech 1902 až 1904.

Stojí v Háji, vysoká 34 metry, u paty má příjemnou restauraci, zvláště pro přespolní, těm tu za pár eur chutná přenáramně. Když pozvolna vystoupáte 122 schodů, tak se vám dostane opravdu hezkého pohledu. Tady platí Rozhlédni se, člověče. Zatím jsou kolem nádherné lesy, vrchy Krušných hor, březové háje. A asijské tržnice.

Bismarckovi byly po celém světě postaveny 283 stavby, značná část jako rozhledny, další jako oslavné sloupy. Dodnes se jich zachovalo 171. Další stojí  například nad Radebeulem u Drážďan.

Nedaleko Aše je pramen Bílého Halštrova, řeky mající pro Němce význam jako pro nás Vltava.        .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám