Hlavní obsah

Chcete si zabezpečit svá jízdní kola? Plzeňský centrální obvod nabízí jejich očipování

Novinky, Miroslav Knotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský centrální obvod rozjíždí další preventivní akci, kdy ve spolupráci s Městskou policií Plzeň umožní zájemcům označit a zaevidovat jízdní kolo. Označení kola pak může ulehčit při případném odcizení jejich vypátrání nebo následné zajištění.

Foto: Miroslav Knotek

Ilustrační foto

Článek

„Městská policie Plzeň v rámci projektu Ministerstva vnitra ČR realizuje rozšířenou evidenci jízdních kol. Tak zvané forenzní značení jízdních kol za pomoci syntetické DNA znamená, že jízdní kolo je na několika místech označeno mikroskopickými tečkami s jedinečným kódem,” vysvětlil Pavel Beránek, vedoucí odboru analýzy a prevence kriminality Městské policie Plzeň.  

Tyto mikrotečky jsou pouhým okem téměř neviditelné. Jejich vyhledávání na jízdním kole se provádí pod UV světlem, kde mikrotečky světélkují. Vlastní kód se na mikrotečce přečte pomocí zvětšovacího zařízení. Podstata tohoto forenzního označení je, že takto označené jízdní kolo je zaregistrováno nejen do databáze Městské policie Plzeň, ale i do mezinárodní databáze výrobce forenzního značení, což odrazuje pachatele od krádeže kola a zároveň zjednodušuje pátrání po odcizeném kole.  

„Chceme vyjít vstříc majitelům kol z našeho obvodu a zajistili jsme k čipování potřebné prostory v našem úřadu. Označování kol bude probíhat ve dnech 23. – 25. září, vždy od 15 do 18 hodin. Zájemci budou odbavováni po 10 minutách. Zároveň bychom chtěli požádat o shovívavost, neboť v průběhu označování kol může samozřejmě dojít k mírnému skluzu mezi jednotlivými intervaly a drobnému zdržení,” uvedl David Procházka, místostarosta MO Plzeň 3.  

Důležitá podmínka pro realizaci evidování jízdního kola do evidenčního systému je, že jízdní kolo bude evidováno jeho vlastníkem, jenž se prokáže občanským průkazem. Cyklista by měl mít při evidenci doklady o nabytí kola do vlastnictví nebo případně čestné prohlášení o jeho nabytí. Další důležitá věc je, že jízdní kolo musí být před vlastním značení čisté a suché, aby mohlo označení proběhnout podle technických požadavků. Samotné označování jízdních kol pak bude probíhat v garáži na dvoře úřadu.  

„Prosíme všechny majitele, kteří mají zájem o označení a registraci svých jízdních kol, aby se objednali telefonicky u pracovnice úřadu p. Cimické na čísle 378 036 508, kde jim bude sdělen termín a případně i další požadované informace,” dodal David Procházka.  

Reklama

Výběr článků

Načítám