Hlavní obsah

Chaty na konci světa: publikace o hledání klidu a rovnováhy v příbytcích mimo civilizaci

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chaty jsou zvláštním fenoménem. Obyvatelé měst si je stavěli v přírodě, aby unikli hluku, civilizaci, měli klid. U nás to už neplatí, z jednoho rámusu jezdíme do druhého, od trávníkových sekaček k vyřvávání muziky, i sousedů. Ale existují místa, kde je klid. Najdete je v knize Chaty na konci světa.

Foto: Grada
Článek

Knížka nakladatelství Grada není návodem, jak si vystavět a zařídit příbytek. U nás už stejně není možné najít klidnou lokalitu, většina míst je v chatových osadách, romantická doba trampingu s osamělými sruby vzala dávno za své. Nyní když není bazén a satelit s internetem, tak pro mnohé nemá místo význam. A do chráněných území vás zatím nepustí.

Na zemi i na stromech

Celobarevná publikaci fotograficky i textově představuje příbytky ze všech koutů světa. Postavených v divočině, na skaliscích, pod zemí i v korunách stromů.

V kapitolách se dozvíte i o budování komunity nebo příběh o tom, jak se vaří javorový sirup tam, kde lišky dávají dobrou noc.

Příběhy deseti příbytků

Během uplynulých šesti let autoři nasbírali fotografie a příběhy více než 12 tisíc chatek, postavených vlastníma rukama a pouze za použití materiálu, který tvůrci nalezli v blízkosti místa, kde chatu vybudovali. Tuto inspiraci, příběhy a fotografie sdíleli autoři na svém blogu, který je celosvětově velmi úspěšný.

Na blog proto navázali knihou, ve které najdete přes 200 příbytků, které pro vaši inspiraci pečlivě vybrali z jejich archivu. Příběhy a fotografie deseti z nich pak dostali větší prostor.

Postavit takovou chatičku vyžaduje velkou dávku touhy i spoustu materiálu, nicméně odměna stojí za to. Je jí úkryt před světem, únik od shonu velkoměst i prostor pro odpočinek.

Je to velmi příjemné počtení, pokoukání. Je o místech, kterých si lidé váží, kde jim stačí to málo, co příroda dává a co je přitom to nejvíc, co může člověk mít. Svobodu a klid.

Reklama

Výběr článků

Načítám