Hlavní obsah

Charitativní koncert pro Míšu ve znojemském Městském divadle

Novinky, Marek Venuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Městském divadle ve Znojmě se uskuteční koncert, který má pomoci získat finanční prostředky na léčbu svalové dystrofie pro čtyřletého Míšu z Únanova. Koncert proběhne pod záštitou starosty města Vlastimila Gabrhela, europoslance Tomáše Zdechovského a herečky Jitky Schneiderové.

Foto: město Znojmo
Článek

Rodiče zjistili u svého malého syna závažnou genetickou nemoc, kterou je svalová dystrofie, neboli ubývání svalstva. Při tomto onemocnění postupně svaly ochabují, až přestanou zcela fungovat z nedostatku bílkoviny dystrofinu a dochází k selhávání dýchacího svalstva. Toto vzácné onemocnění je tudíž smrtelné a prozatím nevyléčitelné.

Rodiče se nyní upínají k naději skrze nákladnou léčbu pomocí aplikace kmenových buněk, která se ale provádí pouze v izraelském Tel Avivu. Dle neurologa Doc. MUDr. Petra Vondráčka, Ph.D. z kliniky dětské neurologie v Brně, který se tímto onemocněním zabývá, je malý Míša velice perspektivní pro tuto molekulárně genetickou terapii.

První úspěch s kmenovými buňkami zaznamenal pacient z Třebíčska

Aleš Denner, který trpí stejnou genetickou poruchou úspěšně absolvoval aplikaci kmenových buněk na podzim roku 2015.

Ač byl již upoután na invalidní vozík a jeho hybnost byla velice omezena, po této léčbě již o Vánocích zvedl ruce nad hlavu a dnes se sám napije, což je pro rodinu velký pokrok.

Nákladná léčba

Tato léčba je stále experimentální a ne zcela prozkoumaná, proto ji nehradí zdravotní pojišťovny, ale platí si ji každý pacient sám. Cena vlastního podání kmenových buněk je velice drahá a stojí obvykle kolem 42 000 USD, tedy něco přes 2 milióny korun.

Pomoci rodině vyšla vstříc i Oblastní charita Znojmo a zřídila pro získávání peněz sbírkový účet. Lidem, kteří se rozhodnou poslat jakýkoliv finanční obnos, charita vystaví na požádání potvrzení o daru. 

Koncert pro Míšu 29. dubna

V pátek v 19 hodin se uskuteční ve znojemském divadle charitativní koncert Koncert pro Míšu, jehož výtěžek bude využit na zmíněnou léčbu. Koncert pořádá otec malého Míši, Roman Pelán společně se svoji rodinou. Město pro tento účel zdarma zapůjčilo prostory divadla a zajistilo i jeho propagaci v místním rádiu. Cena jedné vstupenky je 190 Kč.

Večerem bude provázet známý znojemský moderátor Milan Jonáš. Vystoupí zde písničkářka Tereza Holubová, muzikálové herečky Nikol Kotrnetzová, a Sára Milfajtová, jazzová skupina Jazzy Talking a děti ze Základní umělecké školy ve Znojmě. Vstupenky je ještě možné získat v předprodeji v TIC na Obrokové ulici ve Znojmě nebo na www.vstupenkyznojmo.cz. Večerní koncert bude natáčet televize Prima.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám