Hlavní obsah

Cestovatelská přednáška o Indii na zámku v Mníšku pod Brdy

Novinky, Jana Digrinová

Cestovatelský bonbónek si pro vás připravil zámek Mníšek pod Brdy. V sobotu 14. září od 19.30 hodin budeme sledovat zážitky dvou cestovatelů v přednášce nazvané Život v Indii - po stopách jogínů a buddhistů v Biháru.

Foto: Krystyna Poloková

Hlavní budova ašrámu.

Článek

S kým budeme cestovat? O svých zkušenostech a zážitcích nám přijdou vyprávět dva cestovatelé a milovníci jógy Zdeněk Štička a Krystyna Poloková.

"V Biháru jsem byl pět měsíců před šesti lety. Poznal jsem ašrám, odkud přivezla jógu do Československa v roce 1968 Dr. Milada Bartoňová," vypráví o hlavním záměru své cesty Zdeněk Štička.

Krystyna Poloková má zkušenosti velmi čerstvé. Byla na stejném místě před necelým rokem. "Utekla jsem od hektického západního životního stylu, abych se mohla věnovat intenzivně józe a čerpala informace přímo ze zdroje. Munger má historický a spirituální význam, je kolébkou integrální bihárovské jógové tradice, tzv. Satyanandovy jógy," říká Krystyna Poloková.

Stát Bihár je třetí stát Indie s nejpočetnější populací a téměř polovina z nich žije pod hranicí chudoby. Bihár je nejchudší stát Indie a nejchudší místo na světě. Zdravotnictví je tu na primitivní úrovni a pro většinu obyvatel finančně a geograficky nedostupné.

Co naše cestovatele nejvíce překvapilo v ašrámu, kde pobývali? Zdeňka Štičku oslovila nezištnost, se kterou se tu setkal.

"Je tam krásné, čisté prostředí, ale na druhou stranu i náročné klimatické podmínky a také hluk,“ hodnotí zkušenosti Krystyna Poloková.

Právě o tom a o dalších zajímavostech si přijďte popovídat. V případě dobrého počasí budeme promítat venku na nádvoří na velkém plátně a atmosféru Indie nám navodí pravý indický čaj i indické vůně.

Reklama

Výběr článků

Načítám