Hlavní obsah

Cestovatel Martin Nešpor vyráží na nejsevernější bod Evropy - v zimě a stopem

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mikulovský cestovatel a dobrodruh Martin Nešpor se chystá na svou další výpravu. Tentokrát chce zdolat nejsevernější bod Evropy. Do norského Nordkappu chce dojet stopem. Vyráží po Novém roce. Opět sám.

Foto: archiv Martin Nešpor

Mikulovský cestovatel, dobrodruh a fotograf Martin Nešpor chce zdolat Nordkapp

Článek

„Chci se konečně podívat za polární kruh, chci vidět polární záři, o které jsem dlouho snil,“ říká mladý cestovatel. Jak dlouho bude na cestách, vůbec netuší. „Uvidím, kam mne vítr zavane, kdo mi zastaví a kde se ocitnu,“ říká ke svému plánu-neplánu.

Stopování v zimě ho už dlouho lákalo, stejně jako spaní pod širým nebem. „Zajímá mne jaké je to stopovat v zimě, jak reagují řidiči na promrzlého stopaře, a jestli je vůbec ve velkých mrazech a nehostinné krajině možné dostat se až na samotný sever Norska,“ říká Martin Nešpor.

Jeho cesta bude opět velkou neznámou, a jak věří i dobrodružnou. Včetně toho, že se chce stravovat formou dumpster diving. „Když si to volně přeložíte, tak to může být potápění v kontejneru. Což není daleko od pravdy. Ve Skandinávii praktikují, že zboží, kterému prošla záruční lhůta, dají do speciálních kontejnerů a je zadarmo pro lidi, kteří o něj mají zájem,“ vysvětlil cestovatel.

Z České republiky chce vyrazit s minimem zásob a chce zkusit, jestli je možné stravovat se uvedeným způsobem. „Nejsem však naivní. Peníze na jídlo mít budu,“ směje se Martin Nešpor.

Na cestu za poznáním skandinávské kultury a mentality, krásami zimní přírody a především za polární září se vydává po Novém roce. Vracet se chce přes Finsko, možná i Rusko a Pobaltí. Kdy se vrátí, netuší. Možná až za tři měsíce.

Martin Nešpor letos podnikl expedici na Bajkal a do Kyrgyzstánu. Cestování je jeho velká vášeň. Na svém FB profilu Martin na cestách říká: „Za peníze utracené za cestování bych mohl mít třeba nové auto nebo spoustu proflámovaných večerů plných drahých drinků. Ale já z toho nic především nechci, ani nepotřebuji. Kromě nespočtu nových zážitků, poznání dalekých míst i zajímavých lidí si odnáším to, co mi nikdo nevezme. Říkám tomu duševní vlastnictví, kde je mimo jiné spousta lidskosti, pokory a lásky.“

Reklama

Výběr článků

Načítám