Hlavní obsah

Čeští kuchaři zazářili na milánském Expu 2015

Novinky, Jiří Cysař

Téměř po pěti letech se světová výstava EXPO opět dostala na evropský kontinent. EXPO 2015 se konalo v italském Miláně v termínu od 1. května do 31. října 2015. Na ploše více než kilometr čtvereční se zde představilo přes 130 vystavovatelů z celého světa. A nechyběli mezi nimi ani čeští kuchaři.

Foto: archiv pořadatele

Prezentace na výstavě EXPO 2015

Článek

Vhledem k tématům letošního EXPO 2015 - Nasytíme planetu a Energie pro život - je jejich výstavní účast více než logická. I jedna naše legenda ve vaření se zde představila - a to legendární Remoska. Vyrábí se ve Frenštátě pod Radhoštěm, a tak se na výstavě EXPO 2015 představila v rámci expozice Moravskoslezského kraje.

Prezentace probíhala formou zábavné kulinářské show v nádherném slunečném počasí u bazénu před českým pavilónem. Postarala se o ní známá autorka kuchařek, překladatelka, spisovatelka a novinářka Karina Havlů ve spolupráci s šéfkuchařem české restaurace Zdeňkem Dvořákem.

Zvědaví návštěvníci si mohli pochutnat například na sekané s vejci zabalené v pršutu. „Tradiční českou sekanou ocenili především Italové. Mleté maso jako surovina pro výrobu nejrůznějších omáček a kuliček je jim opravdu blízké. Úprava ve formě sekané je nadchla i chuťově překvapila,” uvedla Karina Havlů.

„Italové jsou známí svým vybraným přístupem ke gastronomii. Jídlo je pro ně několikachodovým obřadem, při kterém se schází celá rodina. Vaření patří neodmyslitelně k jejich životnímu stylu. Rádi v něm experimentují, ale dávají přednost vlastním surovinám,” vysvětluje šéfkuchař Zdeněk Dvořák.

„Proto je nadchla třeba sekaná, kterou jsme navíc na místě připravovali přímo z italských surovin. Menší důvěru pak měli ke knedlíkům, které neznají. Aby našli odvahu je ochutnat, museli jsme je prezentovat jako pečivo podávané k hlavnímu pokrmu,” dodal Dvořák.

Řada italských návštěvníků si z prezentace našeho unikátního zařízení odnášela nejen recept na sekanou, ale i informace o elektrické pečící míse Remoska. Zaujala je především svou hospodárností, univerzálností a snadnou obsluhou. Navíc je potěšil i fakt, že se v ní dá připravit klasická italská pizza.

Milovníci sladkého zase ocenili voňavý perník se zavařeninou, připravený výlučně z českých surovin. Do jeho přípravy se zapojilo i několik aktivních dětských návštěvníků. Prezentace spojená s ochutnávkou proběhla ve spolupráci s neziskovou organizací Slow Food Prague.

Reklama

Výběr článků

Načítám